Leleményes a soproni ingatlanpiac! Laktanya-hasznosítás I.

Mondhatni nem telik el úgy hét Sopronban, hogy ne kezdődne a város valamely tetszőleges pontján egy építkezés. Az utolsó méterekig beépített nadrágszíjak, egymás tűzfalába nyíló erkélyajtók és trafóháznak is alig elegendő saroktelkes lakóházak. Szinte már azt a soproni építészeti és társadalmi egyedülállóságot elevenítik fel, ami a 17. századtól jelentkező szükségből kialakított részházak öröksége jelenti. Eltekintve jelen objektumtól, mely egészen különleges módon közelíti meg az ingatlanhasznosítást.

Agendorferstraße
Az Ágfalvi út a városból kifelé

Az egykori Bánfalvi úti Frigyes főherceg tüzérségi laktanya jelentős része, így a főépülete is a II. világháború során súlyos sérüléseket szerzett. Behatárolását a mai is meglévő, bő százéves platánfák biztosítják. Ehhez a honvédségi létesítményhez nem egy kaszárnya tartozott, így a mai Ágfalvi út 2/b szám alatt nyilvántartott, eredetileg 1897-ben átadott épület is katonák elszállásolására volt hivatott.  Várostörténeti jelentősége vitathatatlan, a város szabályozási terve szerint a kereskedelmi és szolgáltató gazdasági övezetbe sorolt ingatlant védett helyi művi értékként tartja nyilván. Rögtön az udvarra néző homlokzat mögött pedig a kiszolgálóhelység is emlékeztet eredeti voltára, sűrű felosztásával.

agfalvi_ut
Az ingatlan 2016. októberében. Fotó: Koszorú Mihály

Tavaly novemberében indult meg a hátsó ingatlannal kapcsolatban általános építési engedélyezési eljárás, Sopron város jegyzője, mint elsőfokú építésügyi hatóság elutasító végzése kíséretében. A hatósági eljárásokat nyilvántartó elektronikus dokumentációs rendszer tartalmazza a helyszínrajzi és homlokzati műszaki terveit is a meglévő épületek átalakítására. Emeletráépítéssel és tetőbeépítéssel, az aktív hirdetések szerint, a telken egy szolgáltató- és társasház jön létre. Multifunkciós megoldás, mely minőségi megvalósításában az utcai épület látványtervei szerint valóban impozáns lehet.

agfalvi2_3
Utcafronti látványterv

A 2200 nm-esnek tervezett egykori laktanyában egy új építésű, tetőtéri lakásért 67 millió forintot kérnek. A négyszobás lakásért 502 ezer forintos négyzetméter árat számolhatunk. Egy másik közvetítő egy földszinti, közel 20 m²-es üzlethelyiséget, ami egyébként a laktanya-hasznosítás első számú portfóliója, több mint 10 és fél millió forintos ajánlattal hirdet. Nem megfeledkezve a meglévő hátsó épületről bővítéssel, emeletráépítéssel.

agfalvi2_0
Helyszínrajzon a 4321/1-es főépület és a meglévő épület, parkolók
agfalvi2_2
Tetőtéri lakás és madártávlatból készült látványtervek
agfalvi2_1
A századfordulós stílusjegyek felismerhetőek

 

Forrás : sopron.huetdr.gov.hu
lakaskulcs.hu, otthonterkep.hu,
Soproni Szemle, Soproni Kalendárium

cyberpress.hu