Látványos szolgáltatóházként újul meg az Ágfalvi úti laktanya!

Az Ágfalvi úton, ahol Ferenc Ferdinánd, később Frigyes főherceg nevén tüzérségi laktanya működött ma egy egyedi ingatlanhasznosítási projekt kellős közepén találjuk magunkat. Az 1897-ben átadott épületet tizenöt évvel később, 1912-ben két oldalról egy-egy szárnnyal egészítették ki, elnyerve a jelenleg is ismert formáját. Az így kapott épületegyüttes sok éven át egyike volt annak a tíz kaszárnyáknak, melyek Sorpont az ország egyik meghatározó helyőrségi városává emelték.

agf4 (Large)
Fotó: Koszorú Mihály

Később az Állami Gazdasági helyi központi épületeként tartják számon, majd a szerszámokkal foglalkozó Diaber Kft. székhelye. Tulajdonosváltások útján jutunk el a mostani megújulásig. A korábbi bejegyzésünkben ismertetetteket kiegészítve a beruházó részéről Grubich Zsolt elmondta, hogy az Ágfalva – Bánfalva – Lőverek térségében kívánnak egy színvonalas szolgáltatóházat létrehozni. Az épület kereskedelmi jellegű hasznosítását az is jellemzi, hogy mindösszesen három tetőtéri lakás, azonban két szinten számtalan iroda és üzlethelyiség várja leendő tulajdonosait.

agf3 (Large)
Fotó: Koszorú Mihály

A helyi rendeleteknek teljes mértékben megfelelve 94 saját parkoló is kiépítésre kerül az udvarban. Történelmi érték megóvására törekedve és a helyi védettséget figyelembe véve megmarad az eredeti, századfordulós megjelenés miközben mégis egy modern belsőt kap a karcsú, öntöttvas tartóoszlopos és boltíves födémszerkezetű ingatlan. A középen elhelyezkedő lépcsőnél futó válaszfal elbontásával, üvegborításra cserélésével páratlan látvány fogadja a látogatót már a belépés első pillanatában.

Vezetékes gáz helyett hőszivattyú gondoskodik a hűtés-fűtésről, így nincs szükség a homlokzatot elcsúfító klíma elhelyezésére sem, nem mellékesen ez a környezetvédelemben is előnyt jelent. A szerkezeti átalakítások elkészültek és jelenleg a parkolók kialakítása illetve a homlokzat helyreállítása folyik. A beruházó hozzátette, a csatorna bevezetésére már sor került, a határoló falak is már állnak, májusban kerül fel a fa tetőszerkezet az épületre.

agf2 (Large)
Fotó: Koszorú Mihály
agf1 (Large)
Fotó: Koszorú Mihály
Látványterv

cyberpress.hu