Lassult a soproni lakáspiac, ennek ellenére még mindig az élvonalban helyezkedik el

Az elmúlt években tapasztalható lendületnek köszönhetően a kínálat és a kereslet is jelentősen bővült a hazai ingatlanpiacon. A tendenciára reagálva az árak is jelentős mértékben változtak, tavaly országosan 15%-ot meghaladó volt a növekedés mértéke. A szakértők úgy gondolják, a drágulás lassulhat, viszont a kétszámjegyű emelkedés megmaradhat.

Egyes városokban továbbra is száguld a lakáspiac

A területek közötti különbségeket jól tükrözi, hogy 2016-ban hazánkban átlagosan 12,4 millió forintba került egy használt lakás, ezért az összegért a fővárosban egy 36, a nyugat-dunántúli központokban 56, észak-magyarország megyeszékhelyein 94, az észak-alföldi kisvárosokban pedig egy 114 négyzetméter alapterületű ingatlant vásárolhattak meg az érdeklődők. Az elemzések szerint a használt családi házak országos viszonylatban 3%-kal, új építésű társaik 7%-kal drágultak, így elérve a 135 ezer, illetve a 300 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti árat.

Az átlagos lakásárak változása egyes nagyvárosokban 2016 április és 2017 április között

A lakáspiacon is éles eltérések tapasztalhatóak, az újépítésűek átlagos négyzetméterenkénti árai 8%-kal, 496 ezer forintra, a használt társaik pedig 6%-kal, 424 ezer forintra emelkedtek. A számok jelentős eltéréseket takarnak az egyes városok között. Éves viszonylatban a pécsi lakáspiacon 23-27%-os, Szegeden 17-20%-os, Budapesten pedig 16%-os volt az árnövekedés, ehhez viszonyítva visszafogottabb mértékben drágultak a Győrben – 6-8%-kal – és Sopronban eladó lakások – 2-4%-kal. Az áremelkedések ellenére nem azokban a városokban tapasztalhatóak a legmagasabb meghirdetett lakásárak, ahol dinamikus volt a bővülés. A listát továbbra is a főváros vezeti, ettől az árszínvonaltól a soproni átlagos négyzetéterenkénti árak panellakások esetén 18%-kal, a téglaépítésű társaik pedig 30%-kal maradnak el – ez azonban vidéki viszonylatban kiemelkedő. Győrben és Debrecenben Budapesthez képest 30-40%-kal alacsonyabb árszint érzékelhető a lakáspiacon, míg Nyíregyházán a panellakások nem érik el az átlagos 200 ezer Ft/m2 árat, amit a téglaépítésűek sem sokkal haladnak meg.

Átlagos lakásárak egyes vidéki nagyvárosokban (2017. áprilisi adatok alapján, Ft/m2)

Megéri felújítani eladás előtt?

A lakáspiacon az eladói oldalon gyakran felmerülő kérdés, hogy megéri-e a hirdetés előtt itt-ott kipofozni az ingatlant, így megnövelve annak értékét. Az erre vonatkozó számítások alapján megállapítható, hogy nem mindegy, pontosan milyen ingatlanról van szó, illetve mi az elvégzendő munka. Alapvetően elmondható, hogy a magyar vásárlók szívesebben teszik le a voksukat olyan lakás mellett, ami nem igényel különösebb felújítást, így energiát megtakarítva, inkább kompromisszumokat kötnek pl. a burkolat vagy az elrendezés tekintetében.  Egy kutatás szerint a fürdőszoba mellett a nappalit éri meg legjobban rendbe hozni, a konyhabútor csere azonban a befektetett összegnél kevesebbet hoz vissza. Mivel élesek a kontrasztok, ezért célszerű körbejárni a felmerülő költségeket és az egyes munkálatok megtérülését.

Forrás: Ingatlannet.hu