Kifogásolt a levegőminőség Sopronban is

A téli köntösbe burkolózó táj mellé szmog is érkezett. A szálló por és más légszennyező anyagok egészségügyi határérték felett mérhetőek ország szerte sok helyen, Sopronban is. Az IV. László király utcai mérőállomás az elmúlt 24 óra átlaga alapján a szálló por koncentrációját 56 μg/m³-ra méri.
Tegnap kora délután közel 80%-kal haladta meg a határértéket. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet kifogásoltnak minősítette a soproni levegőt, mert az jelentős kisméretű részecskét (PM10) tartalmaz.

tel2017
Fotó: cyberpress.hu

Az értékeléseket kibocsátó intézet azt tanácsolja, hogy az érzékeny és beteg emberek lehetőleg kevesebbet tartózkodjanak a szabadban és kerüljék a megerőltető testmozgást. A levegő minőségét négy fokozatba sorolják elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes szint szerint.

 

A hét első felében nulla fok körül marad a nappali hőmérséklet, pénteken napközben -7°C-ot is mérhetünk viharos széljárás mellett, valamint hétvégén hószállingózás, havazás várható. Vasárnapra három centis hóréteget jósol az előrejelzés.

 

cyberpress.hu