Ide kerülhetnek villanyautó töltők Sopronban

Zöldrendszámos, tisztán elektromos meghajtású Nissan töltődik az Ötvenhatosok terénél, Budapesten. Fotó: Koszorú Mihály

A belsőégésű motorokat elsősorban a tisztán elektromos és a hibrid üzemű autók váltják le, ma Magyarországon előbbiből megközelítőleg ezer példány fut. Számuk fokozatosan nő, hiszen a környezetbarát közlekedés fejlesztését több ütemben is segíti például a Nemzetgazdasági Minisztérium is. Összesen mintegy 3300 elektromos jármű állhatna forgalomba, várhatóan ennyi pénzt, ötmilliárd forintot szán a kormány az újonnan vásárolt tisztán elektromos autók támogatására.

leaf zoldrendsazm
Zöldrendszámos, tisztán elektromos meghajtású Nissan töltődik az Ötvenhatosok terénél, Budapesten. Fotó: Koszorú Mihály

Sopronban egészen sokáig csak két pont létezett az elektromos autók utcai töltésére, a Sopron Pláza parkolójában és a Bánfalvi úti Full Energy benzinkúton két-két autónak elegendő erőforrás állt rendelkezésre. Még 2016-ban írt ki pályázatot arra, hogy a tizenötezer főnél nagyobb önkormányzatok is telepíthessenek ilyen eszközöket. A 112 lehetséges jelöltből mindössze 75 önkormányzat és fővárosi kerület élt a lehetősséggel. Az országban mintegy száz elektromos töltőállomás üzemel, ez a szám fog háromszáz fölé emelkedni a kiépítések befejeztével.

GZR-T-Ö-2016 pályázaton tervezett töltők

Pályázni év végéig volt lehetőség,  jól megközelíthető, frekventált telepítési helyeket kellett megnevezni a leadandó anyagban. Városunk is élt a lehetőséggel, akár öt e-töltőpont kiépítését tette lehetővé a projekt. Az iparági információk alapján Sopron két pont felállítását vállalta.

Az egyik megnevezett cím az Állomás utca 11., feltehetően a vasútállomással srégen elhelyezkedő fizetős parkoló környékén. A másik közzétett helyszín pedig a Petőfi tér, itt valószínűleg a mélygarázs jöhet szóba. Mindkettő úgynevezett A kategóriás, 2×22 kW-os egység. Az elektromos autók többsége ezzel a megoldással órákra kényszerpihenőre kerül, ha 100%-os töltöttséget akarunk elérni. A mérleg másik oldalán viszont az áll, hogy ez a megoldás volt a legjobban költségbarát az önkormányzatok számára.

eautotolto
Az első hazai Interspar parkolós töltő  Fotó: Koszorú Mihály

Hogy a GZR-T-Ö-2016 kódon futó pályázatot lebonyolító e-Mobi Kft. a pályázatok elbírálásának eredményéről mikor tájékoztatja az önkormányzatokat, illetve a közvéleményt, és mikor kezdődhet el a telepítés, azt egyelőre nem tudjuk – ezt már a cikkben is felhasznált adatokat szolgáltató villanyautosok.hu írja,

 

A villanyautosok.hu posztjában közölt adatok alapján.

cyberpress.hu

1 Trackback / Pingback

  1. Várhatóan Sopronban is ingyen parkolhatnak a zöld rendszámos kocsik! | Cyberpress

Comments are closed.