Életet is mentenek a bécsi közlekedési vállalat műszaki hibaelhárítói

Defibrillátorokkal szerelték fel a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien hat készenléti autóját, így már a műszaki hibaelhárítók is azonnal segíteni tudnak hirtelen szívhalál esetén. A defibrillátorok használatával 10-ről 70%-ra nőhet a betegek túlélési esélye.

Stadträtin Sima, Landtagspräsident Kopietz und DI Steinbauer präsentieren die neuen Defibrillatoren in den Funkwägen der Wiener Linien
Defibrillátorokkal szerelték fel a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien hat készenléti autóját / Copyright fotó: Christian Jobst

A Wiener Linien és a Puls Egyesület együttműködése keretében a metrómegállók után a bécsi közlekedési vállalat készenléti autóit is defibrillátorokkal szerelték fel. Azért döntöttek így, mivel ezek a járművek rendszerint a városban cirkálnak, és üzemzavar esetén amúgy is ők érkeznek elsőként a helyszínre. Mind a hat autót képzett elsősegélynyújtók vezetik, akiknek négyévente újra le kell vizsgázniuk életmentésből. Az időben érkező defibrillátoroknak köszönhetően 10-ről 70%-ra nőhet a betegek túlélési esélye hirtelen szívmegállás esetén.

Az osztrák főváros tömegközlekedési hálózatában eddig hat metróállomáson helyeztek ki automata defibrillátorokat, hogy szükség esetén laikusok is segíteni tudjanak az utastársuknak. Ezek a Karlsplatzon, a Pratersternnél, a Stephansplatzon, a Schwedenplatzon, a Volkstheaternél és a Westbahnhofon találhatók az állomásfelügyelet közelében.

 

epr / Bécs, 2017.04.05.

cyberpress.hu