Dr. Fodor Tamás polgármester évértékelője

Sok szép eredményt mondhatunk el magunkénak a 2016-os esztendőben mi soproniak.- mondta Dr. Fodor Tamás polgármester évértékelő beszédében a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban hétfőn délután,  aki az elmúlt esztendő jelentős eseményei, beruházásai mellett az előttünk álló év korszakos helyi vonatkozású fejlesztéseire is kitért.

bloggif_586a628f7cef9
Dr. Fodor Tamás SMJV. polgármestere évértékelője közben / fotó: Leczovics Zsolt – 2017.01.01.

Dr. Fodor Tamás SMJV. polgármesterének évértékelője: 

 

Tisztelt Alpolgármester Úr, Képviselő Hölgyek és Urak! Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Soproniak!

Mielőtt végleg elhagynánk az óesztendőt érdemes egy visszapillantást tenni, hogy mi is történt Sopronban és hazánkban 2016-ban.

A hazai változások között elsőnek mindenképpen meg kell említenünk, hogy az európai méretű népvándorlás hazánkat 2016-ban már közvetlenül nem érintette. A déli határvédelem segítségével az illegális határsértést meg tudták szűntetni. Hála a rendőrségnek, a honvédségnek és a megalakuló határvadászoknak, akik a déli határszakaszon ma is szolgálatot teljesítenek. Ezzel az intézkedéssel Európába biztonságos országgá váltunk, olyan országgá, aki meg tudja védeni saját határait.

Ma úgy látszik, hogy a brüsszeli kötelező kvótareferendumot Magyarországnak sikerült megakadályozni, hiszen a V4-ek mellett már Franciaország sem támogatja ezt a fajta megoldást. A kvótareferendum nem csak az egyes tagállamok alapjogát – az önállósághoz való jogot – sérti, hanem az áttelepítéssel, mint kollektív kitelepítéssel a nemzetközi jogot is sérti. Elég, ha a második világháború utáni német ki illetve áttelepítésekre utalunk.

Október 2-án, akik elmentek a népszavazásra, egyértelműsítették, hogy a magyarok döntő többsége nem kér a migránsoknak határ nélküli kötelező szétosztásából. Azért sem kérünk ebből, mert ezzel az Európába beáramlott terroristákat szét lehetne osztani a tagállamok között. Ennek következménye beláthatatlan és visszafordíthatatlan károkat okoz, olyat, mint amit tapasztaltunk eddig Párizsban, Brüsszelben, Nizzában, Berlinben és ma Isztambulban.

A népszavazásnak talán az egyik legnagyobb eredménye, hogy az emberek kiálltak a nemzet állam egysége mellett, miközben meggyőződésem, hogy a valódi rászoruló menekültekkel szemben senki nem veszítette szem elöl a humánus segítő szándékát. A humánus segítség és a nemzet önvédelme nem egymást kizáró lehetőségek.

A múlt évben a másik nagy hazai változás a gazdaságban volt tapasztalható, ahol tovább javultak a lényeges gazdasági mutatók. A külföldi elemzők szerint is a magyar gazdaság tartósan kedvező tendenciát mutat a munkanélküliség, a GDP-növekedés, a foglalkoztatás, a külső és belső adósságállomány területein. Ezek a gazdasági eredmények a mai világban igen értékesek, de leginkább a magyar emberek számára, hiszen tartósan jobb megélhetést biztosítanak az egész társadalomnak. Ellenpéldaként mindenkit szeretnék emlékeztetni Görögország szomorú sorsára.

Itt helyben, 2016-ban mi is sok szép eredményt mondhatunk magunkénak a soproniakkal.

A város nemzetközi kapcsolatai keretében nálunk járt Nagy-Britannia és India újonnan kinevezett nagykövete, akik megismerkedtek városunkkal.

Testvérvárosaink között két rangos jubileumi évforduló volt.

A finnországi Sejnajokival ünnepeltük a kapcsolat fennállásának 30. évfordulóját. A két város célja, hogy az oktatás, a kultúra területén szorosabbra fonjuk az együttműködést.

A másik jubileumi évforduló a németországi Bad Wimpfen és Sopron 25 éves testvérvárosi kapcsolata.

Ezen az ünnepségen a Tűztorony lábánál avattuk fel Bad Wimpfen ajándékát, egy emléktáblát, amin a két város címere látható, és ami a 25 éves jubileumra emlékezteti a város lakóit.

Az együttműködés megerősítése mellett a két város között új diák és pedagógus csereprogram szervezése indult el.

Folytattuk a kárpátaljai Csongor község támogatását önkormányzati és civil felajánlásokból. Az elmúlt évben elkészült a csongori óvoda központi fűtése és a faluban az új buszmegállók.

Mága Zoltán jótékonysági koncert tartott az evangélikus templomban. Ennek keretében jelentős mennyiségű tanszerrel és cipővel támogatta a soproni rászoruló családokat, akik most karácsonykor vehették át az adományokat.

2016-1
fotók: Leczovics Zsolt

 

A szokásos nemzeti ünnepeink mellett idén kiemelkedő jubileumi megemlékezések voltak.

Városunk megemlékezett első díszpolgárának Gróf Széchenyi István születésének 225. évfordulójáról.

Ennek keretében Perkovátz Tamás közreműködésével széles civil és önkormányzati összefogással a Széchenyi szobor talapzatán többnyelvű emléktáblát avattunk, mely a legnagyobb magyar hazaszeretetét hirdeti.

150 éves volt a hivatalos Soproni Városi Tűzoltóság. A Katasztrófavédelem emléktábla avatással, koszorúzással, ünnepi megemlékezéssel és kiállítással tisztelgett az elmúlt 150 év előtt.

Ugyancsak 150 éves volt a városi gázszolgáltatás.

A Lábasházban a Kommunizmus áldozatai kiállítással emlékeztünk meg a korszakról.

 

2016-2
fotók: Leczovics Zsolt

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. jubileumi évfordulóján emlékérem adományozásával megemlékeztünk a hősökről és az áldozatokról.

A város a Széchenyi téren új emlékművet állított a 60. évfordulóra, hogy hirdesse 56 forradalmát, szabadságharcát és a hősök, áldozatok emlékét.

2016-3
fotók: Leczovics Zsolt

 

Sopronban rendezték meg a XXII. Országos Polgárőr Napot. 5000 polgárőr ünnepelte Sopronban a Polgárőrség fennállásának 25. jubileumi évfordulóját.

Sopron kulturális életének megismerése céljából látogatást tett Dr. Hoppál Péter államtitkár, aki elismerően nyilatkozott a tapasztaltakról, ennek jeleként rendkívüli támogatást is kaptunk.

Az idegenforgalomban jelentős eredmény, hogy Japán utazási irodák Európa 30 legszebb települései közé választották Sopront.

Elkészült mindenki örömére és megelégedettségére a Nagyvárkerület felújítása, melyet az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete rangos ICOMOS díj odaítélésével honorált.

A Modern Városok Program keretében az elmúlt évben – az öt fő témában az M85 autóút, a belváros, a Fertő part, a Lőverek és a gazdaságfejlesztés területén – a tervezési munkák különböző készültséggel elkészültek. A tavai év a tervezés éve volt, mint a Modern városok program, mint az uniós pályázatok tekintetében.

Az M85 tervezése Csorna és Országhatár között ez év elején befejeződik. Ezt követően kezdődik a kivitelezés kiírása.

A Szent Orsolya Katolikus Iskola egyházi felújítása tovább javította a soproni alap és középfokú beiskolázások lehetőségeit.

A városi erdőkben megújult a brennbergvölgyi autós pihenő, a Károly kilátó 80 éves volt és mellette megnyílt az erdei Vadászati kiállítás.

Az elmúlt évben 31 járdaszakasz,  a Görbehalmi a Rákosi út és több lakossági útépítés valósult meg valamint két nagy játszótér létesült és kettő megújult.

2016-4
fotók: Leczovics Zsolt és Koszorú Mihály

Sport területén is voltak jelentős beruházások. Az Ágfalvi úti futballpályára műfüves pálya került, világítással. A Sportaréna több lépcsős bővítése a befejezéshez közeledik. Az asztaliteniszezők új csarnokot kaptak.

A káposztás utcai Stadion keleti oldali nézőtere tetőfedést kapott. Idén pedig a másik oldali lefedés fog elkészülni. A női kosárlabdázók tízszeres hazai bajnokok lettek.

Egyházmegyénk élére új püspököt neveztek ki Dr. Veres András megyéspüspök személyében.

Röviden ennyi minden történt 2016-ban.

 

2017-ban városunkban megkezdődik a korszakos fejlődés.

Ebben az évben MVP-keretében és EU TOP forrásából megkezdődnek a beruházások. Ezek csak címszavakban a következőek:

Belvárosi program:

1. Történelmi belváros megújítása, utcák, terek rekonstrukciója

2. Soproni Várfal megújítása

3. Esterházy-palota homlokzat felújítása

4. Középkori Zsinagógák felújítása

Lőverek program:

1.  Lőver uszoda strandmedence felújítása és lefedése

2. Lőver fedett uszoda építése

3. Kerékpárút fejlesztés Deákkúti út – Egeredi domb

4. Erdei sport és szabadidőpark

5. Lőver körút és csatlakozó mellékutcák felújítása

EU-TOP

1.   Kisvárkerület rekonstrukciója

2.  Nagyvárkerület II. ütem

3.  Árpád utcai Parkolóház építése

4.  Széchenyi tér megújítása

5.  Kerékpárút építése Jerván lktp.-Belváros között

6.  Új háziorvosi és gyermekorvosi rendelő kialakítása Bánfalva vársorészben

7.   Lenkey u. rendelőintézet felújítása

Iskolák energia hatékonyságának fejlesztés:

1.    Lackner Kristóf Általános Iskola

2.    Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – hátsó épületrész

3.    Deák Téri Általános Iskola A-B épület

4.    Gárdonyi Géza Általános Iskola

5.    Kozmutza Flóra EGYMI

6.    Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola

7.    Gyermek és Ifjúsági Központ (GYIK)

Óvodák fejlesztése

1.   Hermann Alice Óvoda – István Bíró utcai épület fejlesztése

2. Trefort téri Óvoda – Kék Tagóvoda fejlesztése

3. Bánfalvi Óvoda – Ady Endre utcai panel épület

4. Bánfalvi Óvoda – Kőszegi Úti Tagóvoda fejlesztése, Bánfalvi Óvoda – Hársfa Sori Tagóvoda fejlesztése, Hermann Alice Óvoda – Király Jenő Utcai Tagóvoda

5. Bánfalvi Óvoda – Jegenye Sori Tagóvoda

Bölcsődék fejlesztése

1.    Százszorszép Bölcsőde

2.    Kuckó Bölcsőde

3.    Bóbita Bölcsőde

4.    Napraforgó Bölcsőde

5.    Zöld Ág Bölcsőde

6.    A Balfi úton (Angeren) új óvodai és bölcsődei építése

Korszakos fejlesztések megvalósításához a MVP és az EU-TOP pályázatok keretében jelenleg több mint 10 milliárd előleg áll rendelkezésre a kivitelezési munkák elkezdéséhez.

bloggif_586a64c8a84b8
fotó: Leczovics Zsolt

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Innen, erről a helyről meg kell köszönnöm a város polgárainak, minden soproninak, hogy állhatatos, szorgalmas munkájukkal helytálltak, és támogatták városunkat 2016-ban.

Kiemelten köszönöm támogató munkájukat városunkért: Dr. Szájer József az Európai Néppárt alelnökének, Dr. Molnár Ágnes, és Firtl Mátyás országgyűlési képviselőknek és a Város egész Képviselőtestületének.

A köszönet mellett kérem, hogy 2017-ben is támogassanak bennünket, hogy az előttünk álló korszakos városfejlesztéseket megvalósíthassuk Sopron és az itt élők javára.

E gondolatok jegyében kívánok a magam és a városvezetés nevében:

Minden soproninak eredményes, boldog újesztendőt!

 

Dr. Fodor Tamás SMJV polgármester

cyberpress.hu

cikk forrása: sopronmedia.hu