Bányásznapot tartottak Görbehalmon (képek)

Idén nyolcadik esztendeje, hogy szeptember elején bányásznapi ünnepséget tartanak Görbehalmon, ahol a rendezvény centruma már hagyományosan az esemény főszervezőjének Szigethi Sándornak a magánmúzeuma illetve annak udvara valamint az előtte húzódó utcarész. Az ünnepséget a bányászok nehéz és küzdelmes munkájának megbecsülésére és tiszteletére rendezik minden esztendőben, kiemelve a brennbergi bányamúltat, ahol több mint kétszáz éven keresztül termelték ki a minőségi szenet, ami abban az időben meghatározta Brennbergbánya és Görbehalom mindennapi munkáját és életét.

Az ünnepségen a Hegykői Tűzoltózenekar játéka üdvözölte a résztvevőket, majd Szigethi Sándor üdvözlő szavai után köszöntőt mondott a Görbehalmi Bányászati Hagyományőrző Egyesület elnöke dr. Erdélyi Lajos. Ezt követően a Görbehalmi Színjátszó Kör gyermektársulatának előadásával gazdagodhattak a résztvevők, akik Brennbergbánya bányászatának történelmi életképeit adták elő egy magával ragadó előadással, amit hatalmas tapssal hálált meg a közönség.

Dr. Szemán Attila, a Soproni Központi Bányászati Múzeum munkatársa a “Jó szerencsét!” bányászköszönés történetét elevenítette fel amit az egykor Borbála Kórus nevet viselő hölgykoszorú éneke követett, majd a soproni Lőveri Nyugdíjas Klub részéről Béres Zoltánné (ének) és Sélley Attila (vers) fellépése zárt.

A bányásznapi ünnepi műsor igazán gazdag és színvonalas volt ebben az esztendőben is, így nem csoda hogy évről-évre egyre többen látogatnak el a rendezvényre, amit szokás szerint egy közös utcafesztivál zárt finom falatokkal és zamatos környékbeli borokkal.

Az utcán emelt alkalmi színpadon a Soproni Testvériség Néptáncegyüttes fellépése emelte a rendezvény fényét, akiket az est zárásaként a Feki duó fellépése követett.