Állítsuk meg a politikai plakátolást! Oké, megállítottuk!

Közgyűlést tartott Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata csütörtökön, ahol több mint húsz napirendi pont szerepelt a tárgyalandó, elfogadásra- jóváhagyásra váró, megszavazandó előterjesztések között. Természetesen mind fontos a város működése szempontjából, azonban elfogadásra került egy új helyi rendelet is, ami az elmúlt időszak nálunk is jelentkező politikai plakátdömpingjét igyekszik új alapokra helyezni.

SOPRON ( fotó: cyberpress.hu)

A rendelet értelmében szigorításra került a választási plakátok kihelyezésére vonatkozó városi szabályzat. Ezentúl a politikai pártok nem ragaszthatnak, festhetnek, tűzhetnek ki propaganda anyagot többek között a belváros területein, a városi játszótereken, a parkokban és azok kerítésein sem. A megszavazott rendeletmódosítás ugyanakkor nem vonatkozik a hivatalos, a földön elhelyezhető A-alakú hirdetései táblákra illetve a hivatalos hirdetőoszlopokra sem.

Ilyen a HIVATALOS A-alakú hirdetőtábla ( fotó: cyberpress.hu archívum)
Hirdetőoszlopra továbbra is mehet a plakát! (fotó: cyberpress.hu archívum)

Ennek értelmében új dimenzióba kell helyezniük a pártoknak a helyi reklámokat, de például azt a tiltást nem találjuk sehol, hogy a belvárosi társasházi illetve többlakásos épületek belső faliújságján megjelenhetnek-e az említett propaganda anyagok – melyek fölött elvileg nem is rendelkezhet az önkormányzat –  vagy például mi van abban az esetben ha valaki egy kerékpárra helyez ilyen reklámot és gyakorlatilag csak “parkol” vele a belvárosban, vagy a játszótereknél, parkoknál. Illetve az is kérdéses, hogy mi van akkor ha nem plakátol, ragaszt vagy fest, hanem mondjuk fényfestéssel tolja az esti órákban a mondanivalóját egy épületre vagy csak egyszerűen szórólapokat “felejt” a város köztéri padjain. De nem az a cél hogy tippeket adjunk, csak ugye kis hazánkban minden területen vannak kiskapuk amiket a nálunk sokkal kreatívabb és tanult marketinges emberek majd bizonyára kitalálnak, szóval ez azért nem annyira sarkosított rendelet, mint az elsőre látszik. A lényeg, hogy rendelet van, ami tulajdonképpen nekünk polgároknak jó, mert így nem kell elvileg többet az ígérgetéseket, egymásra mutogatásokat akaratlanul is olvasnunk a város több pontján.

Országos tekintetben is született egy új döntés hirdetés ügyben, ami az óriásplakátokat érinti és ami szintén csak a  pártokat érintően, tehát csak semmi pánik emberek,  továbbra sem kell lemondanunk az óriásplakátokon visszaköszönő gigantikus nagyságú fontos információkról, hogy esetleg a vödrös narancs, vagy a toalettpapír éppen hol kapható akciós áron. A pártok plakátháborújáról illetve egymás “nyektetéséről'” azonban ilyen módon lemondhatunk, viszlát “mega-nagyságú” pártvezetők és milliárdos üzletemberek portréja, de ha minden igaz a “mekisbohóra” hajazó másik figura sem fog többet felbukkanni politikusok társaságában, mert úgy tűnik véget ért ez az átláthatatlan pénztemető.

Ami azonban maradhat, az a kedvenc “strandkorlátkék” háttérszínben pompázó aktuális kormányinformációs plakátok sokasága, amik kihelyezését továbbra sem tiltja az országos rendelet, így azokkal várhatóan egy “újratöltött verzióban” és “új üzenettel” hamarosan újra találkozhatunk majd.

Slash-nek továbbra is üzenhetünk, ha esetleg újra jönne akkor mire figyeljen ( fotó: cyberpress.hu archívum)

 

A pártoknak pedig marad a nyomtatott sajtó illetve az online sajtó és a televíziós, rádiós reklámozási lehetőség vagy pedig visszatérhet a jó öreg szórólapozás divatja, ami úgy tűnik egy mindent túlélő lehetőség. Esetleg a sétáló szendvicsemberek is visszatérhetnek 😀

 

 

CYBERPRESS.HU

 

1 Trackback / Pingback

  1. Sopronnál is észlelték az ismert S. György milliárdost | Cyberpress

Comments are closed.