A soproni ingatlanárakat már meglegyintette a korrekció szele

Az ingatlanpiacon mutatkozó pozitív tendencia a szakértők szerint továbbra sem áll meg, a csúcson azonban már túl vagyunk. Az idei év első hat hónapjában kicsivel több, mint ötezer lakás épült, ami 46%-kal haladja meg az előző év azonos időszakának adatait. Emelkedett a kiadott építési engedélyek száma is: a 2016-os év első félévéhez viszonyítva mintegy 40%-kal.

 

Elérkezett a korszerűsítés ideje!

Az országban lévő családi házak közül nagyjából 2,5 millió energetikailag nem felel meg a korszerű előírásoknak, amit többek között a szigetelésre, a fűtőberendezésre vagy a nyílászárókra vezethető vissza. A lakásfelújítás ezeknél az ingatlanoknál elkerülhetetlen, előbb-utóbb mindenképpen sort kell rá keríteni. Ennek időpontját több okból sem érdemes magunk előtt tolni: egyrészt a rezsiköltségek a korszerűsítés nélkül továbbra is magasak maradnak, másrészt az ott élők komfortérzetét is nagymértékben befolyásolja. Erre a lépésre a költségvonzat miatt mégsem szívesen szánják rá magukat a tulajdonosok, hosszú távon viszont megtérülő befektetésről van szó. Átgondolt tervezés mellett és a bankok kínálatából okosan választva önfinanszírozó is lehet a projekt, ami azt jelenti, hogy a havi törlesztő részlet megegyezik azzal az összeggel, amennyivel többet vinne el a rezsi például a rossz minőségű szigetelés miatt. A számok nyelvére fordítva ehhez nagyjából 1,8 millió forint tőke szükséges egy 100 négyzetméteres ingatlan esetén, amivel a 2018-as energetikai felújításokhoz igazodó hőszigetelő anyagokat lehet beszerezni.

 

A nagyvárosokban lassult a drágulás

A hazai lakáspiacon idén sem állt meg az árnövekedés, egyes területeken azonban elérkezett a csúcs, ezért az első félévben némi korrekció érvényesült. Az első negyedévben dinamikus volt a növekedés: Szombathelyen és Miskolcon 12%-kal, Budapesten, Pécsen és Kecskeméten 3-4%-kal bővültek az ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai. Kisebb volt a változás mértéke – 2%-os – Szegeden és Debrecenben, míg az észak-nyugati nagyvárosokban – Győrben és Sopronban – 1-3%-kal mérséklődtek az átlagos Ft/m2 árak. A következő három hónapban lassulás mutatkozott, az árcsökkenés több vidéki nagyvárosban is – Sopron, Pécs, Szombathely – felütötte a fejét, az átlagos emelkedés üteme pedig nem haladta meg az 1-3%-ot.

Az átlagos ingatlanárak változása az ország nagyvárosaiban az első, illetve a második negyedévben

 

Sopron továbbra is vezeti a listát – a főváros után

Az egyes területeken megmutatkozó korrekció ellenére az átlagos ingatlanárak továbbra is magasak. A főváros listavezető szerepe nem okoz meglepetést, a családi házak szegmensében ettől a szinttől Sopron mindössze 10%-kal marad el. Ebben a szegmensben vidéki viszonylatban kiemelkedőek a Győrben, Debrecenben és Kecskeméten meghirdetett darabok, melyek mintegy 50 ezer Ft/m2 árral haladják meg az országos átlagot. A lakások esetén is hasonló kép mutatkozik, de itt nagyobbak az eltérések: a Sopronban eladó lakások típustól függően 20-32%-kal drágábbak, mint a budapestiek, míg Győrben, Debrecenben és Kecskeméten 30-40 ezer forinttal kedvezőbb négyzetméterenkénti árakon keresik új gazdájukat ezek az otthonok.

Átlagos ingatlanárak az ország egyes nagyvárosaiban (Ft/m2, 2017 júliusi adatok alapján)

 

Tartogathat-e meglepetéseket az év második fele?

A várakozások szerint az év hátralévő részében kismértékben változhatnak az ingatlanok átlagárai, a forgalom pedig továbbra is élénk maradhat, melyet támogat a külföldi befektetők egyre nagyobb arányban való megjelenése. Az újlakások szegmensében a munkaerőhiány miatt az egyes projektek csúszására lehet számítani, a költségek bővülése pedig az árszínvonalra is hatással lehet.

 

Forrás: Ingatlannet.hu