Vörös Viktor (Párbeszéd): Még mindig a Népszavazás a téma …

Vörös Viktor önkormányzati képviselő juttatta el gondolatait szerkesztőségünkbe a népszavazással illetve az azt követő értékeléssel és sajtónyilatkozattal kapcsolatban, ami teljes terjedelmében mutatunk olvasóinknak.

Sopron Tűztorony fotó leczovics másolata
fotó: cyberpress.hu

Vörös Viktor: Még mindig a Népszavazás a téma …

Azt gondolná az ember, hogy elvárható egy országgyűlési képviselőtől, hogy igazat mondjon, főleg ha olyan fontos nemzeti ügyről van szó, mint amilyennek hazudják az október 2-i népszavazást a kormánypárti képviselők. Firtl Mátyás, Sopron és térsége országgyűlési képviselője honlapján is örömmel ad hírt arról, ami konkrétan nem is igaz.

„Összességében tekintve a voksolás százalékait, ha  az ország többi helységében is olyan mértékű részvétel lett volna a jellemző, mint választókerületem harminckét településén, – egy kivételével, amely azonban szintén az országos átlag fölötti részvételi aránnyal szavazott –  akkor a referendum országosan érvényes és eredményes lett volna – mondta sajtótájékoztatóján Firtl Mátyás országgyűlési képviselő.”


Firtl Mátyás azt állítja, hogy körzetében egy kivételével minden településen meg lett volna az eredményességhez szükséges 50% +1 szavazat, miközben ez nem igaz! Persze beállíthatjuk úgy, mintha ez „csak” egy tévedés lenne, de kérdezem én mi a jobb, ha téved, vagy ha szándékosan hazudik? Szerintem a mi képviseletünkkel megbízott ember esetében az egyik nagyobb baj, mint a másik. A tévedés oka (már ha inkább ezt feltételezzük) az lehetett, hogy a Tisztelt Képviselő Úr összekeverte a részvételi adatokat és az leadott érvényes szavazatokkal, így aztán Fertőrákost gondolta az egyetlen rebellis településnek, miközben Ágfalván, illetve a körzetének legjelentősebb településén Sopronban (ahol a körzetében élők 62% (!) lakik ) sem lett meg az érvényesség. Sopronban a választásra jogosultak 47,12%, Ágfalván 49,46%, míg a már említett Fertőrákoson 41,52% adott le érvényes szavazatot.

Ez azonban a kisebbik baj, hiszen „ennek tudatában” örömmel jelentette be, hogy (idézem):
„Választókerületem szavazói elsöprő többséggel és felelősséggel kinyilvánították, helyeslik a kormány bevándorlási politikáját, amelynek kötelességünk érvényt szerezni a törvényhozásban is, miután a megkérdezettek többségi akaratát jelentik.”

Nos ez sem igaz! A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján, körzetének 32 településén, az összes választásra jogosultak száma: 76.391 fő ebből érvényes szavazatot leadott 38.438 fő melyből 37.908-an szavaztak NEM-el. Ez az összes jogosult (szavazati joggal rendelkező polgár) 49,62%-a. Tehát kevesebb mint a fele!
Nem igaz az a kijelentés, miszerint a választókerület szavazói „elsöprő többséggel és felelősséggel kinyilvánították, helyeslik a kormány bevándorlási politikáját” Sőt, a többség vagy el se ment erre a hazug és gyűlöletkeltő szavazásra, vagy érvénytelen szavazatával hozta a hatalom tudomására a véleményét, vagy (mert azért ilyen is volt) konkrétan ellene szavazott.

Az már csak hab a tortán, hogy belekeveri mondandójába az 1921-es népszavazást is, mondván az akkorihoz hasonló arányokat hozott az eredmény. Én nem látok sehogyan se hasonlóságot. Vajon mire gondolhatott? Miben hasonlít az akkori közel 90%-os részvétel a mostani közel 50%-hoz? És az összes választójogosulthoz képesti akkori 57% Magyarországhoz tartozásra szavazat a mostani 49.62% -hoz? Szerintem semmiben! Nettó csúsztatás ez, hogy úgy érezzék Ők, hogy valami nagy dolgot tettek. Pedig nem. Megbuktak, még itt a hűség városában is!

 Szerintem Sopron jobb képviselőt érdemelne! Olyat, aki tud számolni és/vagy legalább nem hazudozik!

Sopron, 2016.10.10.

cyberpress.hu