Szájer József Sopronban: Mindenki szavazata számít! Szavazzunk NEM-mel!

A 2016. október 2-i betelepítési kvóta népszavazásával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót és lakossági fórumot Szájer József, az Európai Néppárt alelnöke.

szajer-5

A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban rengeteg érdeklődő vett részt az eseményen, ahol Szájer József hangsúlyozta, hogy Magyarország maga szeretné eldönteni, hogy kikkel akar együtt élni, ezért fontos, hogy október 2-án a lehető legtöbben szavazzanak nemmel a kötelező betelepítési kvóta ellen. Kiemelte, hogy ez a döntés mindenki számára nagyon fontos, így arra kér mindenkit, hogy minél nagyobb számban vegyünk részt a referendumon. Szájer József kifejtette, hogy a nyugat-európai államok 20-40 éve elrontották a bevándorlási politikájukat és azt most az uniós szabályokon keresztül akarják ránk kényszeríteni, a migránsok kötelező elosztási rendszerén keresztül. Az Európa parlamenti képviselő emlékeztetett arra, hogy 2004-ben, amikor az uniós csatlakozást megszavazták a magyar emberek, nem ehhez a politikához járultak hozzá.

szajer-2

Szájer József elmondta, hogy az Európai Bizottság már tavasszal beterjesztette javaslatát arról, ha a bevándorlók létszáma egy adott országban eléri a kvótában meghatározottat, akkor a következő állam köteles befogadni a bevándorlókat, felső korlát nincs. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Brüsszel azokat az országokat, amelyek nem hajlandók részt venni a kötelező elosztási mechanizmusban migránsonként 250 ezer eurós büntetéssel sújtaná.

Ide kapcsolódóan elmondta azt is, hogy Brüsszelben a családegyesítés szabályait is igyekeznek átdolgozni, felpuhítani, ami azt jelenti, hogy így megtöbbszöröződhet a befogadottak száma rövid időn belül. Ez nagy vonalakban azt takarja, hogy egy kötelezően betelepített migráns, ha belefog majd a családegyesítési programba, és sikerrel jár, akkor olyan migránsok is hazánkba kerülnek, akik a kötelező kvóta feletti létszámot gyarapítják. Ergo egy kötelező kvótás mellé érkezhet akár plusz 6-10 fő is, a család létszámától függően. Persze ez függ a későbbi családpolitikai törvények átdolgozásán is, de azért ezt fontos észben tartani. Összefoglalva, ha mondjuk 1000 kötelező kvótás migránst befogad egy ország, az könnyen lehet, hogy pár hónapon belül 8-10 ezer lesz, és nem tehetünk majd ellene semmit.

szajer-4

Szájer József megerősítette, hogy ebben a migránspolitikai kérdésben a visegrádi országok hazánk szövetségesei. A V4-ek együtt lépnek fel a felső határ nélküli, kötelező elosztási mechanizmus ellen.

Az október 2-i népszavazás fontosságát hangsúlyozva az EP-képviselő arról is beszélt, hogy ha minél magasabb lesz a nemek aránya, annál kevésbé tudják a későbbiekben ránk erőltetni azt, amivel nem értünk egyet. Nem idegengyűlölet az, ha meg akarjuk védeni hazánkat, kultúránkat, szokásainkat.

szajer-6

Az EP-képviselő a határok védelmének fontosságáról is beszélt, és elmondta, hogy meg kell védeni a schengeni külső határokat, hogy a belső mozgás szabadsága ne sérüljön. Hozzátette, hogy Magyarország déli határán épült kerítés képes megállítani a menekültáradatot, szemben azokkal a véleményekkel, amelyek haszontalannak minősítették a határzárat.

Hangsúlyozta, hogy arra kérik az embereket, hogy segítsék a törekvéseiket és szavazzanak nemmel október 2-án, mert több millió ember hangját nem lehet figyelmen kívül hagyni.

szajer-3

Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője a fórum végén mindenkit arra kért, győzzék meg ismerőseiket arról, hogy ne kockáztassanak, október 2-án szavazzanak nemmel, mert mindannyiunk jövője a tét.

 

cyberpress.hu