Soproni Gyógyközpont: Jelentős fejlődés a képalkotó diagnosztikában

Új CT és MR készülék érkezett a Soproni Gyógyközpont Röntgen- és Izotópdiagnosztikai Osztályára. A képalkotó diagnosztikai eszközpark megújítása segíti a kóros elváltozások még gyorsabb és pontosabb kimutatását, valamint lehetővé teszi a hatékonyabb terápia megválasztását.

Új CT és MR készülék érkezett a Soproni Gyógyközpont Röntgen- és Izotópdiagnosztikai Osztályára.

A közelmúltban egy – az egészségügyi eszközök energiahatékonyságának növelését célzó – uniós pályázatnak köszönhetően 85 hazai kórházban, összesen 39 milliárd forintot fordíthattak a képalkotó diagnosztikai eszközpark megújítására. Sopronban 700 millió Ft-ból valósult meg a CT és MR berendezések cseréje.

Az új CT-ét tavaly év végén állították üzembe. A korábbi 16 szeletes készüléket modern, 160 szeletes berendezésre sikerült váltani – mondta el dr. Hoffer Krisztina, a Röntgen- és Izotópdiagnosztikai Osztály mb. osztályvezető főorvosa a sajtó képviselőinek. A műszer legkisebb 0,5 mm-es szeletvastagsággal dolgozik, az eddiginél sokkal részletesebb térbeli felbontást tesz lehetővé, ami különösen fontos egyes vizsgálattípusoknál, például a szív koszorúereinek elemzése során. Az új készülék további előnye rendkívüli gyorsasága, az adatgyűjtés időtartama a korábbi harmadára csökkent. Míg például egy teljes mellkas-has vizsgálat légzésvisszatartásban 25-30 másodpercig tartott, addig most 8-9 másodperc alatt elkészíthető ugyanez a felvétel. A képrekonstrukció is jelentősen gyorsult. Az új CT emellett flexibilis, minden irányban mozgatható és süllyeszthető, akár extrém súlyú beteg vizsgálatát is lehetővé teszi. A korábbi műszerhez képest csökkent a betegeket érő sugárterhelés – sorolta a készülék előnyeit a főorvos.

dr. Hoffer Krisztina, a Röntgen- és Izotópdiagnosztikai Osztály mb. osztályvezető főorvosa

Kiváló minőségben indulhat újra a szív CT felvételek készítése és bővül az elvégezhető vizsgálatok köre is – fejtette ki. Mostantól Sopronban is készíthetők olyan CT colonográfiás vizsgálatok, amikor a vastagbélben virtuálisan „végigrepülve” polipot vagy egyéb térfoglalást tudnak vizsgálni a szakemberek. Lehetővé vált a vesekő analízis is, ezáltal a kő összetételének megfelelő terápia alkalmazható. Egy kiegészítő, érelemző szoftver pedig az érfestéses vizsgálatok értékelését segíti, általa könnyebben mérhető a szűkület mértéke és a lerakódás összetétele – tette hozzá Dr. Hoffer Krisztina.

Minden kérdésre választ kaptak a sajtó munkatársai

Újonnan érkezett a Röntgen- és Izotópdiagnosztikai Osztályra az a csúcskategóriás MR készülék, melyet nemrég állítottak a betegellátás szolgálatába. Az új műszer a korábbinál jobb képminőséget és stabilabb képrekonstrukciót eredményez. Jó hír a klausztrofóbiás betegeknek, hogy alagút átmérője a régi készülékhez képest 10 cm-rel szélesebb, így csökken a bezártság érzése – emelte ki a főorvos. Menürendszere, kezelése felhasználóbarát, ami jelentősen megkönnyíti az asszisztensek munkáját.

A frissen beszerzett MR készülékkel újabb típusú szekvenciák is alkalmazhatók, melyek segítik a lágyrész elváltozások, tumorok megítélését. Lehetőség van rossz vesefunkciójú betegeknél alsó végtagi artériás vizsgálatra, kontrasztanyag alkalmazása nélkül. Az új készülékhez tartozó kiegészítő eszközök segítségével az emlő MR vizsgálata alatt beavatkozások elvégzése (pl. mintavétel) is lehetővé vált.

Az új műszer a korábbinál jobb képminőséget és stabilabb képrekonstrukciót eredményez.

A tervek szerint március közepétől újraindulnak a szív MR vizsgálatok is a Soproni Gyógyközpontban, áprilistól pedig a teljes test MR vizsgálatának elvégzésére is lehetőség nyílik – részletezte Dr. Hoffer Krisztina. Ez az új vizsgálati módszer a test egészét lefedő, áttekintő elemzést tesz lehetővé (pl. daganat, gyulladás, degeneratív elváltozások kimutatása). Elsődleges vagy másodlagos daganatok, áttétek, vagy kiújuló daganatos elváltozások megjelenítésére képes, így elsősorban az onkológiai betegek vizsgálatában lesz majd fontos szerepe.

 

cyberpress.hu