Emléktáblát kapott az utolsó utcai gázlámpa

A 150 esztendős soproni gázszolgáltatás megindítását ünnepelték a GDF SUEZ Csoport a soproni Polgármesteri Hivatallal közösen 2016. október 20-án. A kőszén alapú városi gázgyártást Flandorffer Ignác indította el Sopronban 1866-ban. Még ebben az évben megindult a gázszolgáltatás: szilveszterkor a soproni városháza már gázlámpákkal világította be a termeit. A Soproni Kalendárium decemberi feljegyzése eleveníti fel a történteket:

 

Ezen a Szilveszter estéjén szórta először fényét az immár szerencsésen befejezett gázvilágítás. Ez arra a szempontra mutatott rá, hogy a mindenhová kiterjedő fény, szemben az eddigi világítással, nem hagy maga után semmi kívánni valót. A részvénytársaság választmányának és különösen Flandorffer Ignác úrnak egy Éljen! – Mert csak neki,fáradhatatlan buzgalmának, tevékenységének és kifejtett energiájának, a választmány általtámogatva, köszönhetjük ezt a meglepő látványt, ami éppen olyan kellemes, mint hasznos Újévi adomány. És az 1867-es Újévkor este nemcsak az összes laterna világított gázzal,hanem számos transparens nagyszerű gázlángokkal jelent meg, közöttük a Mária-oszlopnál a Várkerületen „Éljen a haza!” gázlángokkal volt olvasható. Ezért aztán a séta. A városlakosságának fele éjfélig sétált.

 

gazlampa-4
Fotó: Koszorú Mihály

Az utolsó, még mind a mai napig működő utcai gázlámpa alá emléktáblát helyeztek ki a jeles alkalomból. A gázlámpáról, mely a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium falán található a Széchenyi téren, egy korábbi posztunkban is olvashat.

gazlampa-3
Fotó: Koszorú Mihály
gazlampa-5
Fotó: Koszorú Mihály

 

cyberpress.hu

1 Trackback / Pingback

  1. Kialudt az utolsó gázlámpa – IkvaHír

Comments are closed.