Reggeli mérleg városunkban: Három baleset

Az mellett, hogy a gyerekek bizonyára örülnek a mai reggeli havas meglepetésnek, sok embernek bizony bosszúságot okozott. Legfőképpen a hajnali órákban autóval indulók bosszankodhattak a havas , csúszós utak miatt és talán még az is nehezítette a közlekedést, hogy bizony a sűrű hóesés közepette romlottak a látási viszonyok is. Sajnos ez megmutatkozik a ma reggeli soproni baleseti statisztikában is, melyben nincs benne az olyan koccanás amihez nem kértek rendőri intézkedést. Csak ma hajnalban városunkban három baleset történt, melyekben erősen befolyásoló tényező volt a havazás.

baleset kőhida felé
2016.01.21. Baleset / fotó: Döbrösi Tamás

Balesetek ma reggel Sopronban:

  1. Sopron és Sopronkőhida közötti úton három autó ütközött. Anyagi kár jelentős, információink szerint egy főt megfigyelésre kórházba szállítottak. (képünkön)
  2. A Lackner Kristóf utcában ( Patak utcai kereszteződés ) történ egy koccanásos baleset, személyi sérülés nem történt.
  3. A Selmeczi utcában egy autó megcsúszott és villanyoszloppal ütközött. Személyi sérülés nem történt, az Eon munkatársai a helyszínen megkezdték a javítási munkálatokat.
WP_20160121_08_22_17_Pro
Reggeli baleset Tómalom felé / Fotó: KG

Jó tanácsok a téli közlekedésben: 

A téli közlekedés teljesen más mentalitást és fokozottabb figyelmet igényel a résztvevőktől. Több türelemre, toleranciára, megfontoltságra van szükség, adott esetben hosszabb menetidővel kell számolni, mint máskor.

  • A köd, a szitáló hó, a csúszós utak mindennapossá válnak. Szinte egész nap, de főleg éjszaka és a reggeli órákban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és csúszós utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván.
  •  A megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzet elé állíthatja a járművezetőket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérő vezetéstechnikát igényelnek.
  •  A pára, a köd erősen rontja a távolságbecslő képességet, ezért a tárgyakat a valóságosnál távolabbinak látjuk.
  •  Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, és egy esetleges rossz manőverezés esetén a hibák könnyebben korrigálhatóak.
  •  A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon, nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, amilyet a járműgyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 C0 fok alatt már nem teljesíti feladatát.
  • Amennyiben külföldre tartunk, az utazást megelőzően tájékozódjunk, hogy az érintett, és a célállomás szerinti országban vezettek-e be olyan jellegű korlátozást, amely például a téli gumik, vagy a hólánc kötelező használatára irányul. Ha igen, akkor a szükséges felszerelések nélkül ne induljunk útnak, mert ezek meglétét akár az adott ország területére való belépésnek is a feltételévé tehetik.
  • Havas, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll, vagy folyik a víz, nehezebb az úttesten átkelni. A gyalogos ilyenkor jellemzően arra figyel, hogy ne lépjen a tócsába. Az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre, a jármű elé kerülhet.
  • Egyes utakon számítani kell arra, hogy megjelenhet a járművek, mezőgazdasági gépek által felhordott sár, amely csúszóssá teheti az utakat!
  • Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is. Érdemes tájékozódni az Útinformnál az út – és időjárási viszonyokról.
  • Az országos médián kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.

forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

 

Vigyázzatok magatokra és egymásra, óvatosan és körültekintően közlekedjetek! Mindenkit hazavárnak! 

 

cyberpress.hu