Népszavazási kérdést nyújt be az MSZP a vasárnapi zárva tartásról

Az üzletek vasárnapi nyitva- illetve zárva tartásával kapcsolatban a mai napig megoszlanak a vélemények. Többféle felmérést is végeztek különböző közvélemény-kutató cégek és ahogy az lenni szokott vegyes eredmények születtek. Valóban nehéz eligazodni, hogy mit is szeretne a többség, bár valljuk be, kényelmi szempontból talán jobb az, ha újra a régi kerékvágásba lennének a dolgok és lehetne költekezni vasárnap. Azonban ha a kereskedelemben dolgozókat nézzük, bizony már nem is biztos, hogy ez így rendben lenne, hiszen végre van egy fix szabadnapjuk amit a családjukkal tölthetnek, és az pár száz forint amit pótlékként kaptak ezért, az nem hiányzik már a családi költségvetésből. No de ezt a témát már annyian feszegették, hogy ne is bonyolódjunk ebbe jobban bele, valahol mind a két oldalnak igaza van.

tesco cyberpress.hu

 

Politikusként azonban megint más dimenzióban lehet nézni a dolgokat. Akik megszavazták a vasárnapi zárva projektet, azoknak politikailag ki kell továbbra is állniuk a döntés mellett, különben egy országos kudarcot kell megélniük, ami ütőkártya lehet a jelenlegi ellenzék kezében. No persze nem mondom, bizonyára van olyan politikus is, akik nem ez miatt áll ki a szabályozás mellett, hanem valóban elkötelezett a kérdéssel kapcsolatban.
Akik nem támogatták ezt a jogszabályt, nos ők harcolnak az mellett, hogy ezt a döntést az embereknek kell meghozniuk és nem “központi döntésként” kell szabályozni, így kézenfekvő lenne egy népszavazás kiírása.
Kinek van igaza? Szintén zsákutca a válasz. Mindenkinek a vérmérséklete és a politikai hovatartozása döntse el, kinek van igaza, mi a helyes az alapkérdéssel kapcsolatban.
Ami azonban tény, hogy az MSZP ismét megpróbálja benyújtani az ide kapcsolódó népszavazási kérdését a Nemzeti Választási Irodának.

 

Az MSZP kedden újra megpróbálja benyújtani a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdését – jelentette be Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes hétfői sajtótájékoztatóján.

A politikus kifejtette, új fejezetéhez érkezik a vasárnapi zárva tartás eltörléséért folytatott küzdelem, hiszen holnap dönt a Kúria arról, hogy átengedi-e azt a kérdést, ami értelmetlen és csak az időhúzás célját szolgálja.

Mivel ez a kérdés hibás és nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért abban bízunk, hogy holnap a Kúria megsemmisíti, ekkor pedig újra megnyílik a lehetőség, hogy adott témában népszavazási kérdéssel forduljunk a Nemzeti Választási Irodához – fogalmazott a politikus.

Lukács Zoltán kiemelte, hogy ezt a népszavazási kérdésre irányuló beadványt, egészen addig fogják próbálják benyújtani, amíg el nem érik, hogy valamilyen módon az emberek véleményt mondhassanak a vasárnapi zárva tartásról, aminek 68-70 százalékos az elutasítottsága.

Tudjuk, újra meg fogják próbálni ellehetetleníteni a népszavazást, újfajta jogszabály-értelmezés meghozására készülnek; láttuk már mire képes a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság – fogalmazott Lukács Zoltán.

Holnap ott leszünk a Nemzeti Választási Irodában reggeltől, megvárjuk a Kúria döntését, és újra megpróbáljuk beadni a kérdésünket, ám tanulva az elmúlt időszakból, kamerákkal és megfigyelőkkel megyünk! – tette hozzá az MSZP alelnöke.

 

cyberpress.hu