Nemes gesztus: Gyermek-kardiológiai UH fej beszerzését támogatta a Rotary Club

A Soproni Erzsébet Kórházért Alapítványt is támogatta idei jótékonysági báljának bevételével a Rotary Club Sopron. A kórház javára felajánlott 1 millió Ft-ból a gyermek-kardiológiai szakrendelés speciális – újszülöttek és kisgyermekek vizsgálatára alkalmas – ultrahang fejet kapott.

rotary 1
Az adományozás pillanata

Az idén 25 éves Rotary Club Sopron szerteágazó jótékonysági tevékenységet folytat, rendszeresen támogat nehéz anyagi körülmények között élő, tehetséges diákokat, határon túli rászorulókat vagy gyermekotthonokat.

A magyarországi Rotary szervezetek kiemelten foglalkoznak a gyermekek egészségének megőrzését célzó programokkal is. A nemzetközi Gift of Life – „Ajándékozz életet” elnevezésű mozgalomhoz csatlakozva például már több esetben segítették határon túli beteg gyermekek magyarországi nyílt szívműtétjét. E mozgalom szellemiségéhez kapcsolódik a mostani adományozás is – mondta el Cseh István, a Rotary Club soros elnöke. A Soproni Erzsébet Kórházért Alapítvány javára felajánlott összegből ugyanis olyan gyermek kardiológiai vizsgálatok elvégzésére alkalmas UH fejet kapott a kórház gyermek-kardiológiai szakrendelése, mellyel már az újszülöttek szíve és keringése is vizsgálható.

Az adományt a Soproni Erzsébet Kórházért Alapítvány nevében Dr. Komornoki László kuratóriumi elnök, a Soproni Gyógyközpont részéről pedig Dr. Korányi László mb. főigazgató köszönte meg.

rotary 2
Az adományozás pillanata

Dr. Molnár Szilvia gyermek kardiológus az új műszer bemutatása során elmondta: az UH fej nagyobb felbontóképessége miatt újszülöttek, csecsemők és kisdedek szívének precíz vizsgálatát teszi lehetővé. A beszerzés jelentősége nagy, hiszen ma minden 100 gyermekből 1 születik valamilyen – az enyhébbtől a súlyosabbig terjedő – szívfejlődési rendellenességgel. – Az időben felismert betegségek korai gyógyszeres, illetve egyéb (katéteres vagy műtéti) kezelése javítja az életkilátásokat, de életmentő is lehet. – fejtette ki Dr. Molnár Szilvia.

A gyermekkardiológiai szakrendelés 2016 februárjában indult újra a Soproni Gyógyközpont Diagnosztikai tömbjében. A soproni rendelés a családoknak is nagy segítség, hiszen nem kell vidéki városokba utazni a vizsgálatok elvégzéséért. A leggyakrabban szívzörej miatt utalják be a gyerekeket a szakrendelésre, de fejlődésbeni elmaradás, körmök és ajkak kékes-szürkés elszíneződése, túl szapora szívműködés, terhelésre jelentkező mellkasi fájdalom miatt is rendszeresen végzünk kivizsgálást. – tette hozzá Dr. Molnár Szilvia.

A szakrendelés kardiológiai eredetű problémákkal kereshető fel, háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval, kedden 11 és 17 óra között.

 

cyberpress.hu