Nem használhatja a Soproni FAC 1900 nevet az Anger réti SFAC 1900 SE!

Értelmezhetetlenség, felkavart érzelmek, indulatos hozzászólások és sok kérdőjel. Ezek jellemzik mostanában, és lassan már nem csak a közösségi portálon azt a döntést, miszerint városunk legrégebben alapított sportegyesülete nem használhatja a SOPRON/SOPRONI elnevezést. Az 1900 szeptemberében alapított egyesület legelőször az SFC ( Soproni Futball Club ) nevet kapta, majd rövid időn belül az atlétika is bevonásra került, így még az alapítási évben SFAC – ra  módosult. Teltek-múltak az évek, rengeteg élményt, sikert és sportlegendát adott az egyesület a városnak és minden soproni a szívébe is zárta a SFAC-ot. No persze voltak mélypontok is, de mindig akadt valaki, aki megmentette a csapatot. Így történt ez tavaly is, amikor ismét “vérfrissítést” kapott az egyesület. Az eltelt egy esztendőben sokat dolgoztak helyi sportszakemberek a labdarúgócsapattal, hogy újra feltámasszák és egy versenyképes csapattal képviseljék városunkat a bajnokságban. Jelenleg a felnőtt csapat vereség nélkül vezeti a megyei tabellát és az utánpótláskorú gyermekek is egyre nagyobb létszámban csatlakoznak az egyesülethez. Az egyesület ezért úgy döntött, hogy a régi idők tiszteletére ismét a régi nevet használnák hivatalosan is a 2003 óta használt Anger réti SFAC 1900 SE helyett.  Így kérelemmel fordultak a polgármesterhez, hogy ismét a történelminek számító Soproni FAC 1900-at használhassák.  Azért van erre a kérelemre szükség, mert egy helyi rendelet szerint csak polgármesteri engedéllyel lehet használni a SOPRON illetve SOPRONI elnevezést, az ő jóváhagyása nélkül hivatalosan nem alkalmazható megnevezésben. Ez a kérelem a múlt héten elutasításra került, ami miatt az említett “véleményháború” kitört a legnagyobb közösségi portálon.

SFAC nyitó
SFAC

 

Az ügyben állást foglalt Gőbl Gábor a sportegyesület társadalmi elnöke is, aki nem rejtette véka alá a felháborodását.

Gőbl Gábor:

A Soproni NÉV hivatalos használatának elutasítása komolytalan döntés a Polgármester úr részéről! A városvezetés jelenleg lezárt ügynek tekinti a döntést. Mi nem! Józan paraszti ésszel is világos, hogy abszolút védhetetlen és ostoba döntés született! Az indoklás kulcsmondata így hangzik:

„Sopron MJV – Nemzeti Sportváros, ahol jelenleg a labdarúgásban 3 egyesület tevékenykedik. A kérelmező által kért név viselése kizárólagossági érzetet kelthet, így nem indokolt annak támogatása.”

A három egyesület, mint tudjuk a Soproni VSE 1921-ben alakult, az SC Sopron 1996-ban alakult, míg a Soproni FAC 1900-ban alakult városi sportegyesület. Az egyesületet alapítók soproni polgárok voltak! Mi is azok vagyunk! Dr. Fodor véleménye szerint idézem „ A kérelmező által kért név viselése kizárólagossági érzetet kelthet….”

Ez egy hazug, álságos álláspont – nyilatkozta Gőbl Gábor sportvezető.

Nem kelt kizárólagossági érzetet! Csak és kizárólag akkor kelthetne, ha a másik két egyesület nevében nem szerepelne a SOPRON név. Nyilván a másik két egyesületnek sincsen polgármesteri jóváhagyása a nevük használatára, egyébként! Nekünk sem kellene, hiszen a sport területén és a médiában mindenki Soproni FAC – ként rövidített nevén SFAC-nak ismeri a klubot.

A Hidegségi György elnökölte SFAC klub 2001-es felszámolása után 15 évvel a SFAC szellemiségét tovább vivő és immár 13 éve ápoló Anger réti SFAC 1900 SE ismét a valódi nevét szeretné használni jogi értelemben is. Ezért fordultunk korrekt módon a város vezetőjéhez a névhasználatért! Az eljárás azonban nem korrekt! Elfogadhatatlan számunkra, hogy megannyi soproni sportegyesülettel szemben a SFAC 1900 ne használhatná a Soproni nevet! – zárta mondandóját a sportvezető.

 

nyitókép: facebook 

cyberpress.hu