Megújúlt a Sebészeti és a Traumatológiai Osztály műszerállománya: Modern készülékek, kíméletes műtéti eljárások

Betegforgalom szempontjából a kórház két kiemelt egysége a Sebészeti és a Traumatológiai Osztály. Éves szinten mintegy 3000 sebészeti-érsebészeti beavatkozást, és további 1600 traumatológiai – ortopédiai műtétet végeznek el a Soproni Gyógyközpont szakemberei. Aműtétek mindig a legnagyobb betegbiztonság és a szövődmények minimalizálása figyelembevételével történnek. A modern eljárások alkalmazása, afelhasznált anyagok magas minősége, és az újonnan beszerzett műszerek is ezt a célt szolgálják.

sebfejl_nagy2

A sebészeti osztály a már meglévő mellé újabb laparoszkópos tornyot kapott, mely a „kulcslyuk sebészet” elengedhetetlen eszköze – mondta el a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón Dr. Rakos Gyula, a Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosa.Eddig elsősorban epe- és vakbélműtéteknél alkalmazták, de vastagbélműtétek, gyomorperforáció, köldök- és lágyéksérv, hasi sérülések ellátása és diagnosztikus feltárások során is használták a készüléket. Az új műszerrel megduplázódott a laparoszkóposműtéti kapacitás, tehát e technikával a jövőben a korábbinál több beteget tudnak megoperálni a kórház sebészei – fejtette ki Dr. Rakos Gyula. Az eljáráskisebb beavatkozással jár, mint a hagyományos, nyílt hasi műtét, így csökken a műtét utáni fájdalom mértéke és a betegek gyorsabban épülnek fel.

sebfejl_nagy1

Egy világszínvonalú, automata műtéti feltáró műszert is kapott az osztály, melyet a nyílt, nagy hasi beavatkozásoknál alkalmaznak. Agép a sebszéleitönállóan, hosszú ideig képes rögzíteni, így lehetővé teszi egy asszisztens kiváltását – tette hozzá a főorvos.

sebfejl_nagy3

A traumatológiai és ortopédiai beavatkozásokat szintén egy új műszer, az úgynevezett C-íves képerősítő segíti– mondta el Dr. Sztancs György, a Traumatológiai Osztály osztályvezető főorvosa.Alkalmazási területe széleskörű: abaleseti sebészeti ellátás terén a csonttörések helyének pontos feltérképezésében, az eredeti állapot helyreállításában, a különböző protézisek beültetésének ellenőrzésében nyújt nagy segítséget.Emellett egyes ortopédiai beavatkozásoknál is alkalmazzák– részletezte a főorvos.

 

  • A készülékkel minimálisan invazív műtéteket lehet végezni, hiszen apró bemetszésekkel tudunk dolgozni. Az új műszer érzékeny képerősítővel, kamerával és TV rendszerrel felszerelt, mely digitális összeköttetésben áll a műtők képnézőivel. Memóriája alkalmas a vizsgálat közben rögzített adatok archiválására.

 

A modern, ergonomikus kialakítású képerősítő kényelmesebb mind a betegek, mind az orvosok számára. Flexibilitása miatt könnyen és gyorsan mozgatható. Sugárdózisa is alacsonyabb a korábbinál, így a betegek és az orvosok iskisebb terhelésnek vannak kitéve – sorolta a készülék előnyeit Dr. Sztancs György.

Fotók, forrás: Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet

cyberpress.hu