Megszavazták! Ismét Sopron kezében a 40 hektárnyi Fertő-parti ingatlan!

Egyhangú igennel szavazott a Fertő-parti, összességében negyven hektárnyi, állami kézben lévő ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba vételének igényléséről a soproni testület, pénteki rendkívüli ülésén.

fertő tó 1
illusztráció

Sopron városa ingyenesen kapja meg az államtól a Modern Városok Program sikere érdekében, a Fertő part fejlesztéséhez szükséges ingatlanokat a Fertő parton.

A témában tartott péntek esti rendkívüli közgyűlésen a város főépítésze, Németh Gergely részletesen is bemutatta a projektet. Fodor Tamás polgármester és Simon István alpolgármester egyaránt jelentősnek és jelzésértékűnek nevezte azt, hogy a kormány a Modern Városok Program keretében Fertő-parti ingatlanokat térítésmentesen adja át Sopronnak.

Simon István alpolgármester arra is emlékeztetett, hogy az önkormányzatok adósságkonszolidációja mellett, a további kormányzati intézkedéseknek köszönhetően, olyan időszakot él meg Sopron, amilyenre az utóbbi ezer évre visszatekintve nem volt példa a fejlesztési lehetőségek tekintetében.

A Fertő part fejlesztésével megnyílhat az út egy olyan átfogó turisztikai, sport- és oktatási célokat szolgáló beruházás előtt, amelynek révén európai színvonalú vízi telep jöhet létre, modern kikötővel, vitorlásbázissal, meghosszabbított stranddal, kempinggel, ökológiai ismereterjesztésre fókuszáló látogatóközponttal és más egyéb szolgáltató létesítményekkel.

vitorlás fertő tó
illusztráció

A négy ütemből álló beruházás méretét jól szemlélteti, hogy az első két ütem megvalósításának költsége eléri a tízmilliárdos nagyságrendet.

 

forrás: sopron.hu

 

cyberpress.hu