Lukács Zoltán a hazai fizetésekről is beszélt Sopronban

Lukács Zoltán az MSZP országos alelnöke városunkban tartott sajtótájékoztatót és lakossági fórumot, ahol a magyar fizetések alacsony szintjére illetve az állami cégvezetők magas fizetésére is kitért.

Lukács Zoltán és Kránitz László

Rengetegen kénytelen nélkülözni az országban és ennek tükrében a alacsony hazai fizetések is erősen közrejátszanak. Ezek a tények komoly társadalmi problémákhoz vezetnek, pedig lenne miből megteremteni a magasabb fizetések fedezetét. Ha az állam a kintlévőségeit beszedné, illetve a feketegazdaságnak akár csak egy részét legalizálná illetve kifehérítené, ezek mellett a teljesen felesleges látványberuházásoknak véget vetne közelebb kerülhetnénk a megoldáshoz. A korrupció megszüntetése és a közbeszerzések átláthatóbbá tétele szintén növelhetné a fizetésemelésekre szánt fedezetet, ami így akár több ezer milliárd forintos hátteret biztosíthatna arra, hogy az emberek több fizetést kaphassanak. A nagyobb jövedelem növelné a fogyasztást, összességében pedig a magyar gazdaság vérkeringését is. – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Lukács Zoltán botrányosnak nevezte, hogy az állami cégvezetők fizetését havi ötmillió forintra emelik, miközben több tízezer magyar kénytelen külföldön szerencsét próbálni a biztos megélhetés reményében. A szakemberek hiánya is ide vezethető vissza, hiszen már nincs itthon elegendő számú orvos, nővér és mérnök sem és a sort még bőséggel lehetne folytatni, hiszen aki teheti külföldön keres munkát.

Lukács Zoltán és Kránitz László

Összehasonlításképpen egy Uniós tagországban átlagosan a nemzeti össztermék közel hetven százalékát teszi ki a bérjellegű kiadás, míg Magyarországon ez a szám nem éri el az ötven százalékot sem. Ha itthon az említett uniós átlag érvényesülne az azt jelentené, hogy közel háromezer milliárd forint maradhatna a munkavállalóknál, ami a jobb megélhetés mellett arra is ösztönözné az embereket, hogy továbbra is itthon maradjanak. – mondta Lukács Zoltán az MSZP alelnöke.

cyberpress.hu