Lassult az ingatlanár növekedés, a soproni lakásárak azonban még mindig kiugróak

A hazai ingatlanpiacon az idei év első negyedévében mintegy 7,6%-os volt a drágulás a tavalyi év utolsó negyedévéhez képest, mely a válságot követő időszak legmagasabb negyedéves árnövekedését jelenti. A lakásárak napjainkban meghaladják a 2008 elején tapasztalt csúcsot, melyhez képest jelenleg 7,15%-kal kell többet fizetniük a vásárlóknak. A 2015-ben tapasztalt dinamikus árnövekedés üteme az év végére – a szezonalitásnak köszönhetően – lelassult, 2016 első három hónapjában azonban új lendületet vett a piac, az átlagos négyzetméterenkénti árak 7,6%-kal bővültek, amely meghaladta a tavalyi első negyedéves szintet.

aranyhegy_dron
Ismét módosult a csok: újabb lendület jön a lakáspiacon?  Fotó: cyberpress.hu ©

Ismét módosult a CSOK

Az év elején módosításra kerülő CSOK-kal augusztusig 14 ezer igénylést regisztráltak, ez azonban lényegesen elmarad attól a számtól, akik ténylegesen meg is kapták a kedvezményt. A lakásvásárlók több mint 40%-a élt volna a támogatással, az erre vonatkozó tervek több mint fele azonban megbukott, melynek köszönhetően szeptember közepén újabb változásokat vezettek be. Ezek közé tartozik többek között, hogy a gyermekekre vonatkozó életkori korlát a korábbi 20-ról 25-re emelkedett, elfogadták a használati megosztást, illetve az új lakás már a használatbavételi engedély megszerzése előtt is megvásárolható. A várakozások szerint ennek

hatására az igényelt kedvezmények és a felvett hitelek összegének növekedése is várható. Az újlakás-építések számának bővülését a januárban bevezetett újlakásokra vonatkozó áfacsökkentés is tovább erősítheti. Az év első felében dinamikusan nőtt a kiadott építési engedélyek száma, melynek köszönhetően idén 11-12 ezer új lakás megépülésére lehet számítani. A növekedés mértéke a következő évben tovább gyorsulhat, elemzők szerint az új lakások száma elérheti akár a 24 ezret is.

alsoloverek_dron
Fotó: cyberpress.hu ©

Szárnyal a soproni ingatlanpiac

A lakótelepi lakások az idei év első negyedévében Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon drágultak a legkiemelkedőbb mértékben, ezeken a területeken a változás meghaladta a 35%-ot 2014-hez viszonyítva. Országos szinten a két éve tartó lakáspiaci változás minden régióban érezhetővé vált, a legkisebb emelkedés – 15% – az észak-magyarországi régióban mutatkozott, melyre az év elején módosított CSOK is hatást gyakorolt. Az eladó soproni családi házak 58%-kal, a panellakások 8,5%-kal magasabb, míg a téglaépítésű lakások 6,2%-kal alacsonyabb négyzetméterenkénti áron vásárolhatóak meg az országos átlaghoz képest. A város ingatlanárai a többi vidéki nagyváros viszonylatában is kiemelkedőek, az egyes ingatlantípusok Szeged és Debrecen árainál 18-65%-kal drágábban, a budapesti áraknál 5-24%-kal kedvezőbben vásárolhatóak meg.

sopron-tablazat
Ingatlanárak az ország egy nagyvárosaiban (Ft/m2)

2015 január és 2016 január között a Sopronban eladó lakások átlagos Ft/m2 árai dinamikusan – 16-21%-kal – emelkedtek, a családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai ennél visszafogottabban – mintegy 11%-kal – növekedtek egy év alatt. 2016 január és augusztus között országos szinten egy lényegesen mérsékeltebb -5-6%-os – változás mutatkozott. Ez a tendencia Sopronban is érvényesült, a családi házak 2,5%-kal bővültek, míg a tégla-, és a panellakások átlagos négyzetméterenkénti árai – egy kisebb ingadozás után – nem mutatattak lényeges változást.
sopron-arvaltozas

Összességében elmondható, hogy a soproni lakáspiac folyamatosan bővülő tendenciát követ az árakat vizsgálva az utóbbi másfél évben, ez a lendület pedig előreláthatólag a következő időszakban sem fog megállni, bár az üteme továbbra is mérsékelt lehet.

Forrás: Ingatlannet.hu

cyberpress.hu