Kukahalmozás a Pozsonyi úton avagy Szemét dolgok Sopronban

A Pozsonyi úti lerakón tartott sajtótájékoztatót Biczi László (MSZP) önkormányzati képviselő, ahol az évek óta parlagon heverő és felhalmozott új  szemetesedényekről és gyűjtőharangokról  – illetve a felelősök személyét is kutatva –  azok további sorsáról tett fel kérdéseket.

biczi lászló
fotó: leczovics zsolt / cyberpress.hu

Biczi László: Szemét dolgok Sopronban

Köztudomású és mára sajnos már mindenki meg is szokta, hogy a Fidesz mindent államosít, központosít, mindent direkt módon akar vezérelni, ezzel kiüresítve az önkormányzatokat. Röviden elveszi a helyben élők önrendelkezési jogát. Ez nem csak azért óriási probléma mert mélyen sértő, hanem azért is, mert így a helyi közösségek nem érzik sajátjuknak ezeket az intézményeket, így azok városi segítése, menedzselése lehetetlenné válik.
Könnyen belátható, hogy egy személytelen távoli központ rosszabb gazda, mint a helyben élők közössége, akik rögtön látják, mit hogyan kellene javítani, jobbá tenni.

Sopronban elvette a Fidesz a kórházunkat, elvette az iskoláinkat, most pedig még a szemétszállítást is Budapest akarja irányítani.

Természetesen teljes a káosz ebben az újabb őrületben is. Ma csak úgy tud működni egy városi szemétszállító, hogyha megpróbál ügyeskedni. Ha betű szerint betartanák a törvényt, nem tudnák elszállítani a szemetet a házaktól. Ha nézzük a híreket, láthatjuk, számos önkormányzat bejelentette, ha így marad minden, nyár közepétől vége a szemétszállításnak.

Van azonban a Fideszes ámokfutásnak egy egészen szembeütköző, látványos eleme is. Ha valaki a Fertő tó felé autózik láthatja, hogy több tízezer kuka hever már évek óta a Pozsonyi úti lerakón. Szelektív hulladékgyüjtő, -komposztáló és háztartási kukák állnak hegyekben. Könnyen kiszámolhatjuk, ha egy kuka 5-6.000 Ft-ba kerül, akkor a soproni lerakón nagyjából 200 millió Forint hever évek óta gazdátlanul.

kukák 2
fotó: leczovics zsolt / cyberpress.hu
kukák
fotó: leczovics zsolt / cyberpress.hu

Vajon mi az oka, hogy ekkora értéket hagy a Fideszes városvezetés ott heverni most már évek óta?

Mi a terve a városvezetésnek ezekkel a kukákkal?

Kinek a felelőssége, hogy ilyen értékű eszköz parlagon hever?

Meddig éktelenkedik még az a hegynyi új kuka a szeméttelepen?

És végül, vajon miből tanul a Fidesz, mikor lesz már elég a hozzá nem értésből és a hatalmi arroganciából?!

Ez utóbbira mi is tudjuk a választ. Csak akkor, ha képesek leszünk leváltani ezt a rezsimet!

Sopron, 2016.06.10

cyberpress.hu