Itt vannak Sopronban térfigyelőkamerák!

Illusztráció: cyberpress.hu / archívum

Sopron Önkormányzatának képviselőtestülete 2014. áprilisi közgyűlésén többek közt a városi térfigyelő kamerarendszer bővítésérnek megpályáztatásáról döntött. Az előterjesztésben olvasható, hogy a 2008 óta működő (és 2012-ben egyszer már bővített) rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, ezért a rendőrség javaslatára további 18 kamera lesz felszerelve. Az eszközök beszerzése a Belügyminisztérium vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.

A régi kamerák kékkel, a 18 új kamera pozíciója pirossal, valamint a rendszámfelismerő szoftverrel ellátottak sárgával, a további hét, azaz újonnan felszereltek zölddel jelennek meg ezen a térképen:

Jó kezdeményezés az iskolák előtti területek bekamerázása, a tizennyolc új eszközből több kerül helyi oktatási intézmény elé. Fájó pont lehet ellenben, hogy a Felső Lőverek, a városkapu rendszert eltekintve,  kimarad a szórásból és nem minden iskola elé jut egy.
Az előterjesztésben szereplő úgynevezett városkapuk, a város öt belépési pontján – Kópháza, Országhatár, Tómalom, Harka, Brennberg irányából – kerülnek felállításra. Ezek szoftveres fejlettsége nagy előrelépés és segítség a lopott gépkocsik felderítéséhez is.

Szerkesztőségünk 2015 végén, a Várkerület projekt lezárásával közel egy időben figyelt fel arra, hogy megkezdődött a térfigyelő kamerák telepítése.  A Belügyminisztérium közel 41 millió forinttal támogatta Sopron Önkormányzatát, a támogatásból fennmaradt összeg, a szintén a közbiztonság növelésére lett felhasználva: további hét kamera telepítésére lett fordítva. A Csengeri utca – Csatkay utca kereszteződés, Csengeri utca – Kőszegi úti körforgalom, Paprét, Nemeskúti út élvez prioritást  a kiépítés során, ezek szerepeltek ugyanis a rendőrség javaslatai között is.
De a megújult Várkerületen is  találkozhatunk térfigyelőkamerával, a Rondellánál, a városmakett szomszédságában.

Sok okból dicsérendő a térfigyelő kamerák léte, ha másból nem is a rendőrségi jelentésekből kiderül, hogy a  bűncselekmények száma ezeken a területeken csökkent, a felderítettség növekszik, néhány területen az erőszakos bűncselekmények előfordulása akár teljesen megszűnt. A rendszer központi vezérlője a Soproni Rendőrkapitányságon van, azt rendőrök kezelik, a kamerák Sopron MJV Önkormányzatának tulajdonában állnak. A BM-hez benyújtott pályázatban szereplő helyszínek:

A rendszámfelismerő pontok helye





A korábbi előterjesztés ezen a linken érhető el. (PDF)
Az előterjesztés itt található.  (szintén PDF)

cyberpress.hu – koszorum