Dr. Fodor Tamással, Sopron polgármesterével interjúztunk!

A soproni Fő tér a Tűztoronnyal és a Városházával / Fotó: cyberpress.hu / archívum

Sok mindent lehet olvasni és hallani országos szinten a népszavazással kapcsolatban, de miután mi elsősorban a helyi közélettel és a helyi dolgokkal foglalkozunk, ezúttal sem engedtünk a szokásainkból. A vasárnapi voksolással kapcsolatban, konkrétan a soproniakat és a soproni régióban élőket érintő kérdésekkel fordultunk Dr. Fodor Tamás Sopron Megyei Jogú Város polgármesteréhez, akinek ezúton is köszönjük, hogy rendelkezésünkre állt.

fodor-tamas-cyberpress
Dr. Fodor Tamás, Sopron MJV. polgármestere

 

cyberpress.hu : Polgármester úr! Népszavazás előtt áll az ország a migrációval illetve a betelepítéssel kapcsolatban. Miért fontos az, hogy Magyarország ilyen módon erősítse meg az álláspontját ezzel kapcsolatban?

Dr. Fodor Tamás : A népszavazás a demokrácia legmagasabb szintje, ahol a választópolgárok közvetlen formában is befolyást gyakorolhatnak egy fontos közéleti kérdésre. A népszavazáson részt vett választók véleményének ismeretében a kormány határozottabban tudja képviselni hazánk álláspontját.

cyberpress.hu : Mivel járna, ha betelepítésre kerülne több ezer ember hazánkba? Minket soproniakat, mennyiben érintene hátrányosan egy esetleges kvótareferendum?

Dr. Fodor Tamás : Fontos tisztázni: akik valóban menekültek, tehát a hatályos uniós jogszabályok alapján menekültstátuszt kapnak, azoknak az ellátásáról az európai polgároknak gondoskodniuk kell. A valódi probléma azok esetében van, akik a jobb élet reményében gazdasági bevándorlóként akarnak az unió területén maradni. Ők milliós nagyságrendben érkeztek illegálisan Európa területére. Amennyiben a kvóta megvalósul, úgy a Magyarországra érkezőket vélhetően el fogják osztani a városok között, és ebből Sopron sem lesz kivétel.

cyberpress.hu : Sokan dolgoznak, ingáznak városunkból Ausztriába. Az ő számukra miért fontos, hogy leadják a voksukat vasárnap?

Dr. Fodor Tamás : A népszavazás egyértelmű üzenete annak, hogy az Európai Uniónak a valódi problémával kellene foglalkoznia, ez pedig az unió külső határainak védelme. Ha ezt sikerül megértetni az európai döntéshozókkal, akkor nem lesz szükség a belső határellenőrzésre, vagyis a korábban megszokott gördülékeny átjárás lép életbe a magyar-osztrák határátkelőkön.

cyberpress.hu : Mit tehetünk annak érdekében, hogy a régi megszokott, nyugodt életünket visszakapjuk? Miben segíthetjük azt, hogy Magyarország és persze Sopron, biztonságos és élhető maradjon?

Dr. Fodor Tamás : Európa válaszút előtt áll, és rövidesen eldől, hogy milyen irányban megy tovább. Engedünk a migrációs nyomásnak és ezáltal más kultúrákat és viselkedési normákat fogadunk el, vagy megvédjük az európai értékeket és mindazt, amit elődeink ránk hagytak. A népszavazás ebben tud segíteni. Én magam arra bíztatok mindenkit, hogy éljen a demokratikus jogával és vegyen részt a népszavazáson. A legrosszabb, ami történhet, ha Brüsszelből mások döntenek a fejünk felett. A népszavazáson viszont mi is tehetünk azért, hogy befolyásoljuk városunk, országunk jövőjét. Nem csak magunkért vagyunk felelősek, hanem gyermekeinkért és unokáinkért is. Itt az idő, hogy felelős döntést hozzunk.

 

Sopron, 2016.09.30.

cyberpress.hu