Dokumentumfilm: Sopron régen vagy a közelmúltban?

A régi és új egymás mellé helyezése, ezen keresztül mutatja be Sopront a 2005-ben készült Megtalált Városok című többrészes dokumentumsorozat. A huszonnyolc perces filmben bár szó van a népszavazásról, Tűztoronyról mégsem a klisés és tucatszor kitaposott ösvényt járva dolgozza fel az értékeket. Mit gondolnak a diákok, mi tetszik és mi nem? Walter Dezső polgármester eleveníti fel életútját a fiatal felnőttkorig, Kuslits Tibor városi főépítész beszél a megújulás előtti Deák tér terveiről. Múlt régről és múlt a huszonegyedik század elejéről is.

 


 

A Filmmúzeum Televízió számára készített dokumentumfilm koncepciójáról így írnak a készítők:

 A szocialista rendszer egyik legnagyobb bűne az volt, hogy a benne élő emberek nagy részéből kiirtotta a személyiségi jogok és kötelességek gyakorlásának gondolatát, rutinját.
Arctalan, kollektív emberek generációi nőttek fel. Ez a „lemondó”, pesszimista életmód jelenleg is a magyar társadalom jellemzője. A „majd eldöntik az okosok”, az „úgyis mindegy, az lesz, amit ezek akarnak” szánalmas közhelyeitől el kell jutnunk a tevékeny, kreatív, aktív véleménynyilvánító helyi közösségekig. A műsor feladata tehát az volt, hogy objektíven bemutassuk, mi történt városainkkal az elmúlt hetven évben.

Szebbek lettek vagy csúnyábbak? Születtek-e időtálló alkotások, vagy nem? Élhetőek-e a városaink? Mennyire vesznek részt az emberek saját lakókörnyezetük kialakításában a rendszerváltás óta? Büszkék lesznek városainkra a dédunokáink, vagy álmélkodva ülnek a történelemórákon? 

A műsor elkészítéséhez a Privátfilm-gyűjtemény városképeit használtuk fel. A képeket újraforgattuk ugyanarról a pontról, ugyanazokkal a beállításokkal, ahogy annak idején az amatőr filmes azt megálmodta. Leszúrtuk a kamerát, és a nézőre bíztuk, hogy szebb képeket lát, vagy silányabbakat. Ezért a műsorvezetők, Magyar Kinga és Veress Dóra nem is döntőbíróként szerepelnek a képernyőn. Történeteket mesélnek és szépek, kell ennél több? A műsor azzal az üzenettel szolgál, hogy felelősséggel tartozunk városaink, közvetlen lakókörnyezetünk iránt. Amit eltüntetnek, azt a mi tevékeny közömbösségünk mellett tüntetik el. Debrecen, Eger, Kőszeg, Pécs, Sopron, Szeged és Veszprém vizsgázik a kamera előtt. (kinopolis.hu)

Kicsit több mint tíz év távlatából nézve talán ma már minden mozgalmasabban telik. “Akkor 38 ezer ember élt itt, ma 55 ezer.” Ma már nem bizony kellett ennyi idő hozzá, hogy hetvenezren legyünk, de ahhoz sem, hogy mondjuk Erzsébet-kertet, Várkerületet vagy aluljárót avassunk.

cyberpress.hu