Az ingatlanárak növekedése nem kedvez a CSOK-ra pályázóknak Sopronban

Az új, 2016-os Családi Otthonteremtési Kedvezmény sokak érdeklődését felkeltette, ugyanis az előző évekkel ellentétben a korlátozások sokkal több család számára teszik lehetővé, hogy jelentkezzenek a támogatás igénybevételére.

A CSOK 2016-os feltételeinek köszönhetően a 3 gyermeknél kevesebbel rendelkező családok is igénybe vehetik a támogatást, továbbá ezen családok esetén ezentúl elegendő, ha csupán az egyik szülő életkora 40 év alatti.

Használt lakás vásárlása esetén a családoknak továbbra is számos korlátozással kell szembenézniük, ám az előző évekhez képest ebben az esetben is csökkent a korlátozó tényezők száma. Amennyiben használt lakást kívánunk vásárolni a támogatás által megszerzett összegből, a következőket kell figyelembe vennünk: a lakások négyzetméter ára nem haladhatja meg a 350.000 Ft/m2 –es árat, továbbá a dunántúli nagyvárosok esetén az ingatlan teljes értéke nem haladhatja meg a 23 millió Ft-os összeghatárt. Az ingatlanok alapterületének ezentúl csak alsó határa van, mely a gyermekek számától függően változik, ám a 160 m2 –es felső határt eltörölték.

táblázat
A CSOK mértéke gyermekek számától és az ingatlan méretétől függően

 

Sopronban az elmúlt évek során az ingatlanpiac fellendülését tapasztalhattuk. A statisztikákat megvizsgálva láthatjuk, hogy az árak minden ingatlantípus esetén emelkedtek, mely jelen helyzetben nem igazán kedvez a lakosságnak.

Lakóingatlanok esetén Sopron településen a jelenlegi átlagos négyzetméter ár 339.647 Ft, a legalacsonyabb 181.515 Ft, míg a legnagyobb 468.968 Ft/m2. Családi házak esetén 279.212 Ft/m2 , tégla lakások esetén 374.759 Ft/m2 , panellakások esetén pedig 280.542 Ft/m2 –es átlagárról beszélhetünk. Az adatokból látható, hogy használt ingatlan vásárlása esetén igen elővigyázatosnak kell lennünk, hiszen a nyugat-magyarországi város növekvő ingatlan árainak következtében számos eladó lakás és ház esett ki a kedvezmény elnyeréséhez szükséges feltételek alól.

Átlagos négyzetméter árak alakulása a soproni ingatlanpiacon ingatlantípusonként

Az eladó házak listáját nézve láthatjuk, hogy mindössze 78 darab felel meg a maximum 23 millió forintos kritériumnak, ám további kalkuláció szükséges, hogy ne lépjük túl a 350.000 Ft/négyzetméteres árat. A soproni eladó lakások esetében ez a szám már 632 darabra növekszik, bár itt még jobban oda kell figyeljünk a négyzetméterárakra, hiszen a fentebb említett statisztikákból látható, hogy különösen a téglalakások esetén haladhatja meg a felső korlátot ez az összeg.

A támogatásra való jogosultságot a CSOK által bevont bankok honlapján tekinthetjük meg, továbbá kiszámolhatjuk a támogatás mértékét is.

Sopron lakossága egyre inkább növekszik, melyből arra következtethetünk, hogy több család is van, akik a támogatást szeretnék igénybe venni, ám az ingatlan ára rohamos emelkedése számos lakást és házat zár ki a megvásárolható ingatlanok köréből.

Forrás: Ingatlannet.hu

cyberpress.hu