Átépítik a Széchenyi teret! Mutatjuk a terveket, videóval!

DCIM100MEDIADJI_0121.JPG

Nem is olyan régen összeült a Városfejlesztési Bizottság, hogy megtárgyalják többek közt a Széchenyi tér rekonstrukcióját átalakítását. Bizony,bizony erre is sor kerül, ami alapjaiban nem újdonság, hiszen már a Várkerület felújításának kezdetén szó volt erről is, de úgy látszik a pályázati források most állnak majd rendelkezésre ezzel kapcsolatban, így lassan indulhat a Sopron belvárosa reload 2.0. Összefoglalva, átalakításra kerül információink szerint a Széchenyi tér ( a kis Várkerület mellett ) aminek egyik oldalán –  amolyan sétáló utca érzést keltve –  nem lesz autós forgalom,  míg a másik oldalon ( A POSTA oldalán ) pedig kétirányú forgalomnak adnak helyet a tervek. Bizony átalakul a tér és ezzel együtt a forgalmi rend is.

 

Mielőtt azonban belemegyünk a részletekbe, némi kis adalék az információinkról. Pár nappal ezelőtt kértünk némi informális támogatást a témával kapcsolatban az önkormányzat sajtóosztályától – miután értesültünk nem hivatalosan és nem tőlük  a tervekről –  de érdemi választ sajnos ezúttal nem kaptunk, csupán annyit tudtunk meg szombaton tőlük, hogy majd lesz valamikor egy lakossági fórum ezzel kapcsolatban.

Nos, hétfő délután mi is az interneten (!!!) értesültünk arról, hogy  lakossági fórum tényleg lesz, mégpedig 2016.  június 23-án, csütörtökön 18 órától a Liszt-központban. A lájkvadász bejegyzés csupán ennyi, semmi konkrétum, de persze mi nem adjuk fel, és igyekeztünk némi adalékot összegyűjteni és prezentálni az olvasóinknak addig is, hogy legyen valami alapelképzelése annak, aki elmegy majd megtekinteni, véleményezni, vitatni a terveket a Széchenyi térrel kapcsolatosan. Tehát, hangsúlyozva a dolgot, csak támpontokat tudunk adni, mert hivatalos önkormányzati tájékoztatást ezúttal nem kaptunk, azonban szerintünk közel áll a bemutatott anyagunk a valódi tervekhez.

Megújul a Széchenyi tér

Nagyobb közösségi tér, érdekes zöldterületek, átalakított forgalom , kevesebb parkolóhely, modernizáció

Kezdjük azzal ami az autósokat érinti. A Posta előtti szakaszon kétirányú forgalom kerülhet kialakításra, ezáltal megszűnne a jelenlegi “halszálkás” parkolási lehetőség. Cserébe egy parkolósáv maradna csak a mostani járdaszakasz mellett, ami azonban sokkal kevesebb helyet jelent a jelenleginél és nagy valószínűséggel szinte lehetetlen lesz ott szabad parkolót találni, de persze mégis több a semminél.  Azért kényes azonban ez a helyzet, mert ugye a tér túloldalán teljesen megszűnik a gépjárműforgalom, ezáltal a nemrégiben kialakított “nem halszálkás” parkolók ott is megszűnnének. Opció lehet  a közeli  mélygarázs, amennyiben van még szabad kapacitása.

szechenyi_ter (Andere)

Ahogy említettük, a tér nyugati oldalán megszűnik a forgalom, ott a tervekben egy olyan sétálóutca jellegű közösségi terület kerül kialakításra mint amilyen a a Mária szobortól húzódik a Bástyáig. ( Remélhetőleg BETONKOCKA nélkül! ) Érdekes csomópont lehet még közlekedési szempontból a Petőfi tér-Széchenyi tér- Erzsébet utca-Rákóczi utca kombo, itt valószínűleg valamilyen körforgalom jellegű megoldás lesz, de ez még számunkra is némileg homályos pont.

Maga a tér, mint közösségi helyszín nagyobb teret kap, így hogy az egyik oldalán elveszik az autós aszfaltcsíkot. Információink szerint a jelenlegi kavicsos teret  felváltja egy komplett szilárd burkolat, azonban a már bevált facsemete telepítés, a gyepszigetek és muskátliágyások is a tervekben szerepelnek itt is, megjelenítve a zöldterület érzést.  Érdekesség lehet, hogy amorf mintában képzelik el az ágyásokat, ami valóban egy modern megoldás és némileg még egyedi hangulatot is varázsolhat. A tervek szerint lesz egy új emlékmű is a téren, nagy vonalakban valahol a hűség zászló közelében, ami a jelenlegi helyén hirdeti továbbra is Sopron hovatartozását.

DCIM100MEDIADJI_0130.JPG

Szebb lesz Sopronnak ez a pontja is, ami örömteli és ha úgy nézzük akkor igen, ez is áldozatokkal jár, ami parkolóhelyek megszűnését jelenti, no de amúgy is cél a belváros tehermentesítése. Egy jó ideig le lesz zárva ez a tér is persze a forgalom elől ha megindul a munka, azonban remélhetőleg az ott található épületek homlokzatai is megújulnak, hiszen csak akkor ér majd valamit a felújítás. Arról sajnos nincs információnk, hogy esetleg azokra lesz-e valami pályázati forrás.

Tanulmányozgassátok, nézegessétek, menjetek el a lakossági fórumra és vessétek össze az általunk bemutatottakat majd az ottaniakkal és véleményezettek, kérdezettek a szakemberektől. Mindenkit meghallgatnak majd, aki érdemben szeretne hozzászólni, hiszen ez a lakossági fórum lényege.

DCIM100MEDIADJI_0121.JPG

A légi felvételekért külön köszönetünket szeretnénk kifejezni Pölz Róbertnek, aki ezúttal is remek videókkal és képekkel segítette munkánkat. Thanks Rob!

 

 

 

cyberpress.hu