A cél a közös intézményi fellépés a soproni sportélet fejlesztéséért

Együttműködési megállapodást kötött a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Soproni Polgári Lövész Egyesület

bloggif_5833026496220
fotó: cyberpress.hu

Ünnepélyes keretek között kötött együttműködési megállapodást a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Soproni Polgári Lövész Egyesület (SPLE) hétfőn. A dokumentumot az Egyetem részéről Prof. Dr. Faragó Sándor rektor és Dr. Dinnyés Álmos kancellár, a Lövész Egyesület részéről Skála János elnök, Sopron városának képviseletében Dr. Fodor Tamás, polgármester hitelesítette aláírásával. Az eseményen az aláírók mellett köszöntőt mondott Dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkára, Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri biztosa és Dr. Lacsny Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának politikai főtanácsadója.

 

A megállapodás értelmében a jövőben az egyetemi sportélet fejlesztésében, pályázati tevékenységekben és a sportlövészet járási népszerűsítésében is együttműködnek a felek.

Az ünnepségen elhangzott: a felsőoktatási sportélet fejlesztése kormányzati szinten is kiemelt jelentőségű terület. Növekvő mennyiségű, változatos sportprogram, új ösztöndíjak állnak a fiatalok rendelkezésére, emellett számos nemzetközi világversenyt Magyarországon rendeznek meg. Nem csak hazai, de uniós források is rendelkezésre állnak olyan tevékenységek támogatására, amelyek új egészségnevelési és sportszolgáltatásokat kínálnak a hallgatóknak, illetve hozzájárulnak az aktív testmozgást végző hallgatók számának növeléséhez. „Mivel a jelen egyetemistái lesznek a jövő vezetői, az egészségfejlesztő egyetemek megvalósítása sorsdöntő jelentőségű” – mutatott rá Dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára.

bloggif_58330077907e2
fotó: cyberpress.hu

A Soproni Polgári Lövész Egyesületnek megalakult az egyetemi szakosztálya, ahová minden sportolni vágyó hallgatót várnak. Prof. Dr. Faragó Sándor rektor kiemelte: különösen nagy előnyt jelent a mostani megállapodás a jövő erdőmérnök és vadgazda mérnökeinek, akik a szakmájukhoz kapcsolódó tudás elsajátításához gyakorlati helyszínt és módszertani oktatást is kaphatnak a jövőben.

Dr. Fodor Tamás polgármester a város nevében üdvözölte a keretmegállapodás létrejöttét, egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az Anger lőtér beépített területen fekszik, ezért a fejlesztéseknél megfelelő gondossággal kell eljárni.

Skála János, a Soproni Polgári Lövész Egyesület elnöke elmondta: „Szeretnénk nyitni a fiatalok felé, emellett fontos, hogy mindazok számára lehetőséget biztosítsunk a lövész sport feltételeit, akik amatőrként, vagy versenyszerűen szeretnék művelni a sportágat. Célunk, hogy a sportlövészet Sopronban a hagyományoknak megfelelően családi programmá váljon, ezért infrastrukturális fejlesztésekbe kezdünk a városi lőtéren.”

bloggif_5833026496220
fotó: cyberpress.hu

Az egyetemmel közös pályázati tevékenység során valósulhat meg az Anger lőtér rekonstrukciója és az eszközpark fejlesztése is. Ezek eredményeként európai színvonalú, zárt, csendes és biztonságos komplexum válhat az eredetileg a város szélén, napjainkban viszont már a város vérkeringésében működő lőtérből. Az elképzelések szerint az egyébként nagy hagyományokkal rendelkező, egyedülálló adottságokkal bíró lőtér a fejlesztések után megfelelő helyszínt fog biztosítani a sportlövők, vadászok, rendvédelmi szervek felkészítő lőgyakorlatainak lebonyolítására és nemzetközi szintű lőversenyek szervezésére is, mindezt egy osztrák mintára kialakított környezetben és rentábilisan működtethető szolgáltatásokkal.

 

cyberpress.hu