Természetes megoldások a hőség ellen Bécsben

Egy érdekességet hoztunk Bécsből, amit talán Sopronban is érdemes lenne megvalósítani, hiszen ezekkel a kialakításokkal egyrészt csökkenteni lehetne a hőszigetek kialakulását városunkban is, másrészt a zöldterületek otthonosabbá, barátságosabbá varázsolják a lakókörnyezetünket.

Az osztrák főváros a természetet hívja segítségül az elviselhetetlen nyári forróság ellen: Bécs Város Környezetvédelmi Ügyosztálya (MA 22) a városi zöldterületek növelésével, valamint privát cégekkel és a lakossággal együttműködve kívánja csökkenteni a hőszigetek kialakulásának lehetőségét.

Nyári hőség idején gyakran fordul elő, hogy nagyvárosokban úgynevezett hőszigetek (Urban Heat Islands – UHI) alakulnak ki. Mivel a sűrűn beépített területekre jellemző beton és aszfalt a természetes felületekkel ellentétben a napsugárzást nagyobb arányban nyeli el, ezért éjjel sem tud megfelelően lehűlni. Ezt tovább fokozza a klímákból és járművekből származó leadott hő, amely összességében akár 4—12 fokos hőmérsékletkülönbséget is eredményezhet város és vidék között.

Még több zöldterület a növekvő városban. Fotó: MA 22

„A „Central-Europe” projekt városi hőszigetekhez kapcsolódó kutatásai megmutatták, hogy az eddigi erőfeszítések ellenére további lépéseket kell tennünk, hogy a városi hőforrások negatív éghajlati következményeit mérsékelni tudjuk.” – közölte Karin Büchl-Krammerstätter, Bécs Város Környezetvédelmi Ügyosztályának (MA 22) vezetője. A kutatásban nyolc európai város, köztük Budapest képviseletében az Országos Meteorológiai Szolgálat is részt vett. A projekt keretében felállított „Urban Heat Islands Strategieplan Wien” stratégiával Bécs az egyik első európai városként több gyakorlati intézkedést is bevezetett a hőszigetek kialakulásának megakadályozására. A felhevülés mértékét egyértelműen csökkenti a zöld városi infrastruktúra, mint például parkok, mezőgazdasági területek, nyílt vízfelületek, sétányok vagy zöld homlokzatok.

Természetes hűtés az izzó hőség ellen Bécsben. Fotó: MA 22

Egy növekvő városban, mint amilyen Bécs is, fontos megelőzni, hogy városi hőszigetek jöjjenek létre. Az osztrák főváros ennek megfelelően számos természetközeli megelőző intézkedést vezetett be: új parkokat alakított ki „Szobák a szabadban” mottó alatt, illetve fák és bokrok ültetését írta elő közterületeken. Ahogy Bécs Város Köztisztasági és Hulladékgazdálkodási Hivatala, az MA 48 központi épületén is látható, a város a homlokzatok növényekkel való befuttatását is szorgalmazta. Az új városrész, a Seestadt Aspern területén pedig azt a célt tűzte ki maga elé, hogy lehetőleg minden utcában fasorok adjanak enyhítő árnyékot. Emelett PPP-együttműködések is kialakultak, amelyek keretében privát partnerek is hozzájárulhatnak tetők, homlokzatok vagy belső udvarok zöldítésével a város természetes hűtéséhez.

Bécs, 2015.07.22.

Külön köszönet: Compress Budapest – Bécs Város képviseleti Irodájának

leczovics