Péli Nikoletta (FIDESZ): Működnek a családpolitikai reformok

A kormány több intézkedése is a családok anyagi terheinek csökkentését célozza. Ma már a családok saját pénztárcájukon láthatják, hogy a családpolitikai reformok működnek, nőtt a kisgyermekes családok jövedelme, terheik csökkennek, és egyre nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Ha nagyobb a biztonság, nagyobb a gyermekvállalási kedv is. – mondta a pénteki sajtótájékoztatón Péli Nikoletta (FIDESZ) a Népjólléti Bizottság elnöke.

Péli Nikoletta képviselő a sajtó munkatársainak gyűrűjében

 

Az elhangzottakat az alábbiakkal is alátámasztotta, amiket pontokba szedve, áttekinthető formában mutatunk meg:

Előrehozzák a családtámogatási ellátások kifizetését:
A szeptemberi tanévkezdésre való tekintettel előrébb hozzák az alanyi jogon járó családtámogatási ellátások kifizetését.
a szeptemberben esedékes családi pótlék, gyes, gyermeknevelési támogatás augusztus 27-ig mindenkinek a számláján lesz, vagy postai értesítőt kap róla.
a kifizetések előrehozásával a szeptemberi óvoda- és iskolakezdést kívánják ily módon is megkönnyíteni.
Megduplázódnak a gyermekétkeztetésre szánt források:
Javában tart már a nyári szünet, de a szülők is nyugodtak lehetnek, mert úgy idén, mint az elmúlt években is a kormány biztosítja a gyermekétkeztetési programban a rászoruló diákok mindennapi ingyenes étkeztetését.
A kormányváltás óta összességében a gyermekétkeztetésre szánt forrásokat megduplázták, mintegy 61 milliárd forintra emelve a keretösszeget, szeptembertől pedig háromszor annyi gyermek tud majd ingyenesen étkezni a bölcsődékben és óvodákban, mint eddig.
A teljes ingyenesség azokra a családokra fog vonatkozni, ahol három vagy annál több gyermek van, ahol tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek, illetve azoknál a családoknál, illetve ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a minimálbér 130 százalékát (89 408 forint).
Nagy az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény iránt:
A szocialisták megszüntették az otthonteremtési támogatási rendszert, és három évről két évre csökkentették a gyes időtartamát.
Az Orbán-kormány 2012-ben ismét bevezette a szocpolt, ám ezt csak új lakás vásárlására lehetett igénybe venni, és legalább kétgyermekes családok, illetve két gyermeket vállaló párok vehették igénybe.
A csok egy gyermek megléte, illetve vállalása esetén is igénybe vehető, a támogatást pedig akár használt ingatlanra is lehet fordítani. A támogatás mértéke 500 ezertől 3 millió 250 ezer forintig terjed, függ a gyermekek számától, a lakás méretétől és energiahatékonyságától. Négy milliárd forintot különítettek el a költségvetésben erre a célra, jövőre ez az összeg 9,5 milliárd lesz.

 

A magyar reformok működnek! Míg a korábbi kedvezményt mindössze 500-an vették igénybe, most arra számítunk, hogy éves szinten mintegy 12 ezer család élhet ezzel a kedvezménnyel.- hangzott el a képviselő asszonytól.

 

leczovics