Megújult a Kurucdomb!

Jelentős, 534 millió forintos fejlesztés fejeződött be a soproni Kurucdombon. A magyar kormány és az unió támogatásának köszönhetően 40 szociális bérlakás újult meg, korszerűsödött a Halász Miklós Sporttelep és a játszótér is.

Sopron önkormányzata összesen 508 millió forintos támogatást nyert el a „Szociális városrehabilitáció a soproni Kurucdombon” címet viselő fejlesztéshez, a kiegészítő munkálatokra pedig saját forrásból 26 millió forintot
biztosított. Ennek köszönhetően a városrészben több beruházás is megvalósulhatott.

Korszerű szociális bérlakások kialakítása a Rodostói utcában

Teljesen megújult a Rodostói utca 2-8. sz. alatti 40 db szociális bérlakás. Az energiahatékonyság jegyében megtörtént a homlokzatok, födémek hőszigetelése, korszerű hőszigetelt ablakok kerültek elhelyezésre. Megújultak a burkolatok, válaszfalak, a függőfolyosók. Akorábban lapos tetős épületek új nyeregtetőt kaptak. Teljes egészében megújult a gépészeti, víz, csatorna, a fűtési rendszer és a villanyhálózat. Az épületekbe egy-egy kondenzációs gázkazán került beépítésre lakásonkénti hőmennyiség-méréssel. Megújuló energiaforrásként napkollektorokat építettek ki, így csökkenthető a lakások energiafelhasználása.

A felújítás közben … fotó: cyberpress archívum

A Halász Miklós Sporttelep korszerűsítése és fejlesztése

A projekt megvalósítása során a sportcsarnok korszerű hőszigetelt tetőt, valamint új acélrácsos tetőszerkezetet kapott. Megújult a melléképületek homlokzata, a külső nyílászárókat korszerű hőszigetelt nyílászárókra cserélték.
Megújultak a vizesblokkok. Az épület körüli járda kialakításával mozgáskorlátozottak részére is megközelíthető a sportcsarnok. A projekt részeként az egyik salakos labdarúgó pálya helyén egy 25 x 50 m-es műfüves, villanyvilágítással kiegészített pályát kialakítottak ki. Megépült továbbá egy 100 m²-es utcai kosárlabdázásra alkalmas pálya is.

A Kuruc körúti játszótér felújítása és bővítése

A játszótér bővítése során egy 350 m² alapterületű komplett bébi-játszótér kialakítására, szemétgyűjtők és padok, valamint kerítés telepítésére került sor, a szükséges parkosítási munkákkal és ütéscsillapító aljzat kialakításával. A meglévő játszótéren a felújítás keretében egy fészeküléses és egy kétüléses új hinta telepítése, továbbá a játszótér kerítésének javítása és felületkezelése történt meg.

Család- és Közösségépítő programok, események

Szintén a projekt részeként, konzorciumi partnerek és civil szervezetek bevonásával szemléletformáló, közösségépítő programok valósultak meg. A Soproni Szociális Intézmény és a Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézete folyamatos szociális-, gyermekjóléti-, életvezetési tanácsadást biztosított, egészséghetet rendezett, különböző előadásokkal, szűrésekkel. A civil szervezetek sport- és szabadidős programokat szerveztek, idősebbeknek telefonos szolgálatot indítottak, az ott élőknek energetikai szaktanácsadást biztosítottak.

A projekt Az Európai Unió és a magyar állam 508.407.367 Ft, 100 %-os támogatásából, és az Önkormányzat által a
kiegészítő munkákra biztosított 26.500.000 Ft forrásából valósult meg.

 

cyberpress.hu