Megérkeztek Sopronba a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének remekművei

Vasárnaptól látogatható az Istenek, emberek, halottak című kiállítás a Munkácsy-teremben.

fotó: pro kultúra sopron

Már hetek óta tartanak a kiállítás előkészületei, december 2-án pedig megérkezett az a 30 darab kiemelkedő remekmű, mellyel bemutatkozik Sopronban a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye. A legnagyobb és legérzékenyebb műtárgyak kerültek elsőként a helyükre: a kiállítás építői a múmiát és a festett fakoporsókat helyezték el elsőként a Munkácsy-teremben felépített sírkamrában. Ezután a vitrinek berendezését kezdték el, a két napos munkát pedig a feliratok, információs anyagok kihelyezése zárja.

fotó: pro kultúra sopron

A vitrinek a Szépművészeti Múzeumból érkeztek, ott is ezekben tároljuk a műtárgyakat. A sírkamrát viszont külön a Munkácsy-terembe terveztük, annak közepén helyeztük el Rer múmiáját és fa koporsóját, falában pedig további koporsókat, temetkezési tárgyakat. A múmia egy speciális klímavitrinben van, amit egy számítógép vezérel, ez biztosítja számára az állandó hőmérsékletet és páratartalmat. – mondta el Dr. Liptay Éva, a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének vezetője.

fotó: pro kultúra sopron

A Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye Közép-Európa egyik leggazdagabb kollekciója, rendkívüli alkalom, hogy a múzeum felújítása miatt a műtárgyak elhagyhatták az épületet. Sopron az első város, ahol az Egyiptomi Gyűjtemény az állandó kiállítás koncepcióját megőrizve, a kollekció fő műveit felvonultatva mutatható be.

fotó: pro kultúra sopron

A kiállítás 2015. december 6-tól 2016. február 21-ig látogatható, naponta 10-18 óráig, és csak december 24-én tart zárva. Szerdánként 17 órától tárlatvezetéssel tekinthetők meg a művek. Február 6-án a kiállításhoz kapcsolódóan rendhagyó programok lesznek a Liszt-központban, a Fáraók farsangján közös piramisépítésre, jelmezbemutatóra, tematikus játszóházba és jelmezes tárlatvezetésre várják a gyerekeket.

LÁTOGATÓI INFORMÁCIÓK

NYITVA TARTÁS:
Hétfő – vasárnap: 10.00 – 18.00
Pénztárzárás: 17.00
December 24-én zárva!

JEGYÁRAK:
Felnőtt 1.800 Ft
Diák / nyugdíjas 900 Ft
Családi (3-5 fő) 3.600 Ft
6 éves kor alatt a kiállítás díjtalanul látogatható.
A kiállítás látogatása csoportoknak csak előzetes bejelentkezés alapján lehetséges!

Jegyárusítás és információ:
Jegyek a helyszínen válthatók nyitvatartási időben.
Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ (9400, Sopron, Liszt F. u. 1.)
Munkácsy-terem
Tel.: +36 99 517 532

cyberpress.hu