Jelentősen javult a vasúti közlekedés biztonsága a GYSEV Zrt. hálózatán

A vasúttársaság októberre lezárta a célzottan közlekedésbiztonságot javító fejlesztések második ütemét is. A 2 milliárd 284 millió forint összköltségű program célja a vasúti átjárók biztonságának fejlesztése és az áramellátó rendszerek korszerűsítése volt. A kormány a következő években mintegy 20 milliárd forintot fordít a vasúti közlekedésbiztonság további javítására – hangsúlyozta Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár a beruházás zárórendezvényén, 2015. október 29-én, Sopronban.

Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár

A GYSEV Zrt. 2014 őszére valósította meg közlekedésbiztonsági fejlesztéseinek első ütemét, amelynek során 770 millió forintos összegből javíthatta a közlekedésbiztonságot vonalhálózatán. A vasúttársaság a megvalósult projekt kedvező tapasztalatai alapján pályázott újabb forrásra.

A második ütemben hét, eddig biztosítatlan átjáróba fénysorompót telepítettek, tizenegy helyszínen a meglévő berendezéseket csapórudakkal egészítették ki, emellett összesen 99 helyszínen jobban észlelhető, LED fényforrásokra cserélték fénysorompók optikáját. A több mint 2 milliárd forintos összértékű projekt részeként tíz helyszínen az elavult biztosítóberendezési áramellátó berendezéseket új rendszerűre cserélték, hat helyszínen a meglévő áramellátó rendszereket bővítették a szakemberek.

„A tavaly nyáron elfogadott Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia a kiemelt hasznosságú fejlesztési eszközök közé sorolja a vasúthálózat közlekedésbiztonsági fejlesztését. Az Érj haza biztonságban! mottójú országos program első ütemének forrásait is ideértve 2017-ig több mint 33 milliárd forintból javítjuk a hazai vonatközlekedés biztonságát – tette hozzá Becsey Zsolt.

Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója

„Ismét egy hatalmas volumenű fejlesztést zártunk le sikeresen, amelynek köszönhetően a vonalhálózatunkon található vasúti átjáróknak már 85 százaléka biztosított. Ez Európában is kiemelkedő arány. További fontos adat, hogy a fejlesztéssel a GYSEV összes, fénysorompóval biztosított átjárójában korszerű, LED-es fényforrások teszik lehetővé a jobb észlelhetőséget. Meggyőződésem, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően súlyos baleseteket előzhetünk meg” – emelte ki Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója.

Csapóruddal felszerelt átjáró Jánossomorjánál

A fejlesztési támogatásból megvalósuló közlekedésbiztonsági projekt kivitelezési munkálatai két külön szerződés keretében, 2015 elején kezdődtek meg. A teljes beruházás idén októberben fejeződött be.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály

GYSEV Zrt.

Budapest-Sopron, 2015. október 29.

cyberpress.hu