Ingatlanárak a hűség és szabadság városában

Sopron műemlékekben, látnivalókban rendkívül gazdag; ezenkívül kulturális és zenei rendezvényei az országhatárokon kívül is ismertek.A műemléki Európa-díjat elnyerő megyei jogú város sokszínűségét az itt élő magyar, horvát és német származású lakosságnak köszönheti.

Történelmi belváros / fotó: leczovics

No de nézzük, hogy alakulnak a helyi ingatlanárak, mire számíthat az aki itt szeretne lakáshoz, házhoz jutni. Igaz lehet az, hogy Sopronban 1.5-2-szer annyiba kerül egy lakhely, mint máshol az országban? Ennek a kérdésnek a megválaszolásában az ingatlannet.hu szakértő csapata csapata segített nekünk.

Tűztorony / fotó: leczovics

A fejlődő nyugati térség

A nyugat-dunántúli régióban a foglalkoztatási arány folyamatosan gyarapodó tendenciát jelez, a 2014-es évben ez a mutató az országos átlag felett, a munkanélküliségi ráta pedig jóval ezen átlag alatt alakult.A térségben a lakássűrűség nagyjából a nemzeti átlaggal egyező eredményt tükröz, egy lakásra kb. 2,3 fő jut. Az osztrák határnál fekvő Sopronban 2009 és 2014 között az ingatlanok számában 8,27%-os növekedés volt megfigyelhető, ebben az időszakban a város lakossága is bővült, 3,75%-kal.

Felfelé ívelő ingatlanárak

Az utóbbi 5 évben az ingatlanok átlagos négyzetméter ára emelkedett, Sopront az ország legdrágább nagyvárosaként tartják számon, a főváros költségeit viszont nem éri el. Ehhez kapcsolódóan ki kell emelni, hogy a fizetések, és a lakásárak egymáshoz viszonyított aránya egyre kedvezőbb. Így az idei évben a lakáspiacon nem, vagy csak kismértékben várható csökkenés az egy négyzetméternyi lakóterület megvásárlásához szükséges munkaidő viszonylatában.Egy 2014-es felmérés rámutatott, hogy téglalakásokhoz Magyarországon a legmagasabb négyzetméterenkénti áron Győr-Moson-Sopron megyében jutottak a vásárlók.Szintén ebben a megyében találtak gazdára a legdrágább négyzetméterenkénti áron a panellakások.

Várfalsétány / fotó leczovics

Sopronban az árak nem pihennek, de jó ajánlatokat azért találni

A hűség városának ingatlanpiaca

Az országos átlaggal, illetve amásik két nyugat-dunántúli megyévelösszevetve elmondható, hogy Sopronban borsosabb áron juthatunk egy-egy ingatlanhoz. Győr-Moson-Sopron megye székhelyén a környező nagyvárásokhoz képest ugyanis 1,5-2-szer többet kell fizetniegy-egy lakhelyért. A város ingatlanpiacának alakulása a magyar viszonylatban kiugró értékeket mutat.

sopronlakaspiac1
Sopron átlagos ingatlanárainak összehasonlítása a nyugat-dunántúli központokkal és az országos átlaggal (Ft/m2)

Az egyes ingatlantípusok szerint az átlagos négyzetméterenkénti árak eltérően alakulnak. A legalacsonyabb árak a soproni eladó házak, illetve a panellakások esetén tapasztalhatóak, míg a legnagyobb Ft/m2 áron a téglalakások érhetőek el. Az egyes épület jellegek esetén igen nagy eltérések figyelhetőek meg az átlagárakhoz képest a legkisebb és a legnagyobb árak között.

A Sopronban található ingatlantípusok összehasonlítása ár szerint
A Sopronban található ingatlantípusok összehasonlítása ár szerint

 

Szakértő partnerünk a 15 éves ingatlannet.hu 

leczovics / cyberpress.hu