Hiller István (MSZP): „Ne azt nézzük, ki az ellenzéki és kormánypárti, politizáljunk közösen Sopronért!”

Csütörtökön tartott sajtótájékoztatót és lakossági fórumot a Magyar utcai MSZP pártházban Hiller István, akiről talán még sokan nem tudják, de városunkban született. Elmondta, hogy továbbra is azon dolgozik, hogy segítse Sopron fejlődését és ígéretet tett arra, hogy felkeresi városunk országgyűlési képviselőjét, akinek ajánlatot tesz arra, hogy közösen működjenek együtt azért, hogy a NYME több anyagi forrásban részesüljön és ismét régi nívójában és létszámában működhessen.

Az Országgyűlés alelnöke, aki korábban oktatási miniszter is volt, elsősorban a Nyugat-magyarországi Egyetem jelenlegi helyzetére tért ki és erősen bírálta a jelenlegi kormány felsőoktatási politikáját is.

hill nyitó

Kiemelte, hogy amikor oktatási miniszter volt, 2008-ban a NYME 10,2 milliárd forintos állami támogatásban részesült, míg a jelenlegi támogatás 5,7 milliárd forint. A pénzelvonás megmutatkozik a hallgató létszám csökkenésében is, hiszen 2008-ban több mint 15500 volt a hallgató létszám, míg jelenleg közel 9000 hallgatója van az intézménynek.
Ezek tükrében elmondta, hogy a NYME felkészült és elkötelezett oktatói karával eddig is kiváló képzést nyújtott, ami most sincs másképp, viszont képes lenne arra, hogy a jövőben ennél is minőségibb, színvonalasabb oktatási intézménnyé váljon, de ilyen nagy arányú pénzelvonások mellett ez a törekvés ellehetetlenül.

Arra a kérdésre, hogy vajon lehet-e jövője annak, hogy együttműködik vele ebben a „küzdelemben” Sopron és környéke országgyűlési képviselője, aki konkrétan nem szocialista politikus, egy szimpatikus választ adott Hiller István:

„Ne azt nézzük, ki az ellenzéki és kormánypárti, politizáljunk közösen Sopronért!”

cyberpress.hu