Figyelem! Hőségriadó!

Életbe lépett az országos tiszti főorvos által a tartós kánikula miatt péntektől hétfő délután 4 óráig elrendelt hőségriadó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a fővárosra és tizenkét megyére adta ki legmagasabb fokú piros figyelmeztetését, köztük megyénkre is.

 

Az országos tiszti főorvos által elrendelhető legmagasabb harmadfok, akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az következő napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, s kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Felhívták a figyelmet továbbá, hogy a nagy melegben vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Ezzel együtt kiemelték, hogy az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, dekoncentrációt.

 

cyberpress