A stroke ellátás szakemberei tanácskoznak Sopronban

XII. alkalommal, szeptember 17-19. között Sopronban rendezi meg hagyományos kongresszusát a Magyar Stroke Társaság. A Magyar Neuroszonológiai Társasággal közösen szervezett szakmai program a stroke ellátás valamennyi szegmensét felöleli az alapkutatástól a rehabilitációig.

A leggyakoribb neurológiai betegség a stroke. Kezelésének, diagnosztikájának, elméleti hátterének legfrissebb eredményeit ismerheti meg az a közel 350 résztvevő, akik regisztráltak a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban megrendezett kongresszusra.

A konferencia megnyitóján Dr. Molnár Sándor PhD., a Magyar Stroke Társaság vezetőségi tagja, a szervezőbizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket. Mint fogalmazott: a tartalmas program a stroke ellátás minden fontos elemét felölelte az alapkutatástól a rehabilitációig. Hozzátette: a 3 napos tanácskozás az agyi érkatasztrófa multidiszciplináris megközelítését teszi lehetővé.

Dr. Cserháti Péter, a rehabilitációs szakellátás fejlesztéséért felelős miniszteri biztos a megnyitón hangsúlyozta: a tudomány legfrissebb eredményei mellett a kormány intézkedései is sokat javítottak a betegek életkilátásain. A prevenció kapcsán kiemelte a dohányzási tilalomról bevezetett intézkedéseket, az akut ellátás terén az egészségügyi intézményekben országosan lezajlott CT és MR fejlesztéseket. Hozzátette: az utógondozáshoz is egyre fejlettebb infrastruktúra áll rendelkezésre, közel 20 milliárd forintból – az egyetemi klinikák bázisára építve – sorban adják át a rehabilitációs centrumokat.

Sopron város nevében Dr. Fodor Tamás polgármester mondott köszönetet a konferencia megszervezéséért. Mint mondta, a szakemberek a stroke ellátás terén a legfrissebb hazai és nemzetközi vizsgálatok eredményeit hozták el Sopronba. Ez a „friss”, naprakész tudás összeadva a helyben adott XXI. századi infrastruktúrával és kiváló szakember csapattal segíthetik a helyben ellátott betegek gyógyítását is – fogalmazott.

A soproni konferenciát számos társszakma képviselője látogatta meg, ahol a hagyományoknak megfelelően thrombolysis tanfolyamot is rendeznek a résztvevőknek. Az innovatív gyógyszer-gyártókon kívül az intervenciós technikákkal és ultrahang diagnosztikával foglalkozó kiállítók is jelen vannak, gyakorlati bemutatókkal színesítve a rendezvényt.

forrás: soproni gyógyközpont

cyberpress.hu