A Soproni Gyógyközpont főnővére lett az ország kedvenc ápolója

Október elején indította el a Nők Lapja Café az „Ország Kedvenc Ápolója” internetes szavazást. Két hónap alatt rengeteg jelölés érkezett a címre, végül 9 ápoló került az országos verseny döntőjébe. A legtöbb szavazattal Katona Jánosné Arit, a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály főnővérét támogatták a megmérettetésen.

Kolléganői titokban jelölték a címre. A méltatásban „Teréz anyaként” emlegetik közvetlen munkatársai, utalva alaptermészetére: hozzá bárki bármikor fordulhat, akár szakmai kérdésről, akár magánéleti problémáról legyen szó.
„Óriási öröm és megtiszteltetés ez a cím – kommentálta boldogan a hírt Ari főnővér. Az elismerést azonban nem magamra vetítem, az osztály közösségének és a munkánk megbecsülésének is szól. Már a jelölés is meglepett, hiszen egy vagyok az ország sok ezer ápolója közül. Köszönöm mindenkinek, kollégáimnak és a soproniaknak is, akik támogattak a szavazataikkal.”

Katona Jánosné Ari főnővér 1978 óta dolgozik első munkahelyén, a kórház intenzív osztályán. 17 évig maga is „műszakozott”, 20 éve főnővérként vezeti a rá bízott szakdolgozókat és ma is aktívan részt vesz a betegellátásban. Munkahelyét második otthonának tekinti, minden tudásával azon van, hogy csapata a betegellátás érdekében egységben dolgozzon, a betegek gyógyulásáért minden tőlük telhetőt megtegyenek. „A beteggel úgy kell bánni, mintha az apád, anyád, vagy testvéred lenne!” – osztja meg hitvallását.

– Már diákként jól éreztem magam a betegek között, vonzott az intenzív osztály közege, sokat tanultam az elődeimtől – mesél a kezdetekről Ari főnővér. Osztályunkon nap mint nap tapasztaljuk, hogy mennyire keskeny a „határmezsgye” élet és halál között, sok kritikus állapotú beteggel találkozunk. Az életért harcolunk minden nap, ha sikerül, együtt örülünk a betegekkel és a hozzátartozókkal, ha nem sikerül, gyakran együtt sírunk. Rengeteget kaptam ez alatt a 37 év alatt a szakmámtól, ma is ugyanezt a pályát választanám. Ha bejövök a kórházba, úgy érzem, a helyemen vagyok – mondja.

Két gyermek édesanyjaként és háromszoros nagymamakét vallja, kórházi teljesítményéhez az is kellett, hogy otthon biztos hátország várja. – Nem könnyű pálya a miénk, de a betegek hálája mindenért kárpótol bennünket. Ezt most a cím elnyerése során is tapasztaltam, egykori betegeink, gondozottjaink közül is rengetegen megkerestek és gratuláltak. Az év kedvenc ápolója cím felelősséggel is jár, igyekszem hiteles maradni és továbbra is szakmai alázattal dolgozni, ez elengedhetetlen – összegezte Ari főnővér.

Az intézmény összes munkatársa büszke Arira – hangsúlyozta Németh Rita, ápolási igazgató. – Olyan szakmai tudással és erkölcsi tartással rendelkezik, ami példaértékű. Osztályán a betegellátás kifogásolhatatlan és emberi, amit most az elismerés is tükröz– tette hozzá.

Katona Jánosné Ari főnővérnek nem ez volt az első országos elismerése, korábban Pro Sanitate-díjjal is kitüntették.

 

cyberpress.hu