Sopron város független médiaportálja

X. Vasútmodell kiállítás a Liszt Központban

Igazán érdekes programot kínál a Pro Kultúra ezen a hétvégén, amely ezúttal a vasút szerelmeseit várja tizedik,  jubileumi vasútmodell kiállítására. A soproni vasútmodellezők mellett ezúttal kiállítanak és nyilvános bemutatókat tartanak a szombathelyi és a tapolcai modellező egyesületek is, de egyéb érdekességekkel is szolgál majd a háromnapos rendezvény. A kiállítás mellett a kísérőprogramok is igazán sokszínűek lesznek, hiszen lesz például kisvasutas gyermekjátszó, dioráma bemutató, modellező kellékek vására, Lovass Gyula emléksarok, GySEV óriás és minimozdonyok, szaktanácsadás és vasúti relikviák bemutatása is.

Plakát

 

A kiállítás helyszíne: 

Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ
Nyitva tartás:
01.26. péntek: 9:00 – 19:00
01.27. szombat: 10:00 – 19:00
01.28. vasárnap: 10:00 – 19:00
A pénteki napon érkező iskolai és óvodai csoportok számára szakmai vezetést és ajándékot is biztosítanak a szervezők!Belépőjegy:Felnőtteknek: 800 Ft / Diákoknak: 600 Ft, 6 éves korig ingyenes.

Csoportos belépő előzetes bejelentkezés alapján: 400 Ft / fő (minimum 20 főtől)

Jegyek válthatók a Pro Kultúra jegyirodájában. (9400 Sopron, Liszt Ferenc u. 1.)

 

A programról bővebben:

X. VASÚTMODELL KIÁLLÍTÁS A LISZT KÖZPONTBAN

 

A Liszt Ferenc Kulturális Központban három napon át, január 26. és 28. között várják az egykori, a jelenlegi és a leendő vasútbarátokat: hiszen a vasútmodell mindenkit lenyűgöz, aki bármikor kapcsolatba került a sínek és a mozdonyok világával. A Pro Kultúra jóvoltából ebben a három napban három nagyszerű modellező klub mutatkozik be: házigazdaként a soproniak, a tapolcaiak és a legnagyobb asztallal érkező szombathelyiek.

A földszinten Hans Gusztav Edőcs, burgenlandi fotóművész alkotásaiból látható egy kiállítás. Edőcs 1924-ben Vulkapordányban született, de gyermek- és fiatalkorát már Sopronban töltötte: itt ismerkedett meg a fotózással is. ’56 után elhagyta az országot, a vasútnál dolgozott, portrékat és mozdonyokat fotózott. Ezekből néhányat most visszahoztak a szervezők abba a városba, ahol annak idején a fotós az első exponálásait végezte.

A teljes 2. emeletet belakják a modellezők: a Petőfi terem a tapolcai Batsányi János Vasútmodellező Klub birodalma lesz, ők az ország egyik legrégebben működő modellező egyesülete. A Liszt teremben a Szombathelyi Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület modul asztala épül meg, pontosabban akkora lesz az asztal, hogy nem is fér el a legnagyobb teremben: az egyik mellékvonal kikacskaringózik majd az előtérbe is. A Soproni Vasútbarátok és Vasútmodellezők Egyesülete pedig az előtér oszlopcsarnokát veszi birtokba: a Dunántúl jellegzetességeit, Sopron környékét és a Cuha-völgyi vasút néhány elemét mutatják meg a látogatóknak. Megépítették többek között a bakonyszentlászlói felvételi épületet, a cseszneki várat, Pinnye és Rábatamási állomásait is.

A klub segítségével egy emléksarkot is berendeznek a szervezők a néhai Lovass Gyula, soproni vasúttörténész és helytörténeti kutató emlékére. A kiállítás idején vendégül látják az egyik délutánon Gyula bácsi özvegyét is.

A szervezők a kisgyerekekre is gondoltak: számukra ezekre a napokra berendeznek egy olyan kuckót, ahol maguk is kipróbálhatnak különféle szerelvényeket és fából építhetnek vasutat. Itt persze még a kisiklás sem lesz veszélyes.

Akik most kezdik a modellezést, a helyszínen kezdő és profi modellező kellékeket és szerszámokat is vásárolhatnak. Vendégségbe érkezik néhány öreg vasúti lámpa is, a fertőszéplaki Aladin Vasúti Lámpamúzeum jóvoltából. Szombaton pedig egy honvédségi egység is „megszállja” az aulát. A földszinten valóságban is „sátrat vernek” a katonák: lesz fegyverbemutató, különféle honvédséget népszerűsítő játékok és az egyenruhákkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A kiállítás január 26-án 9-től 19 óráig, január 27-én és 28-án pedig 10-től 19 óráig látogatható. 

További információ a www.prokultura.hu oldalon található.

cyberpress.hu

Hirdetés: