Minden, ami helyi hír...

Új erdei látogatóközponttal, vadasparkkal és egy cölöpökön álló lombkorona-tanösvénnyel is gazdagodik a parkerdő

Hihetetlen milyen ütemben és mennyi remek dologgal, rendezvénnyel gazdagodik a Soproni Parkerdő, hiszen elég csak felidézni az elmúlt időszakot, amely kicsiknek és nagyoknak okoz és okozott eddig is felejthetetlen emlékeket a Tanulmányi Erdőgazdagság Zrt. és partnerei jóvoltából. Talán elég csak megemlíteni a Károly magaslatnál átadásra került Kőhalmy Vadászház és Múzeum épületét , amely oktatási célokat is szolgál, de rendelkezik egy igényes Erdei Büfével is vagy a közvetlen szomszédságában megvalósult Erdei Élményparkot, amely amolyan ökojátszótérnek is nevezhető.  Megvalósult az Ójtozi fasoron egy szabadtéri tornapálya is, amely népszerűsége gyorsan elterjedt a soproniak körében és még a téli időszakban is nagyon látogatott, de megemlíthetjük az olyan rendezvények sikerét is, mint például az Oktatással a természet oldalán programokat vagy a Kelta Ünnepet, aminek hagyományosan a Várhely ad otthont. Nagy meglepetés volt amikor a Görbehalom felé vezető út mellett az autóspihenő is megújult, ahol kialakításra került több tűzrakóhely és egy nagyon klassz játszótér is, amely szintén a természetben kínál remek és kulturált kikapcsolódást a családoknak. Most nem mennénk bele azokba a részletekbe, hogy melyik beruházás milyen forrásból vagy éppen milyen fejlesztési programnak köszönhető, hiszen a hétköznapi emberek számára valljuk be ez részletkérdés, ami azonban biztos, hogy ezeknek az eredményeknek a gyümölcsét mi, soproniak élvezhetjük. A TAEG Zrt. a Soproni Parkerdő fejlesztése és a számtalan családi program szervezése mellett a tavalyi esztendőben egy új készház bemutató teremmel is igyekezett hozzájárulni ahhoz, hogy az építkezés előtt álló családoknak segítséget nyújtson, amely a Bánfalvi úton várja az érdeklődőket, ahol személyre szabottan igyekeznek számtalan kérdéseben segítséget nyújtani.

A fejlesztésekkel és programkínálatokkal az idei esztendőben sem áll le a Tanulmányi Erdőgazdaság, amelynek az is a jele, hogy a napokban látott napvilágot az a fantasztikus hír, miszerint a tavaly benyújtott fejlesztési pályázatuk sikeres elbírálást kapott és amely által a korábban már megemlített Lombkorona-tanösvény a Károly-magaslatnál illetve az Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont létesítése a Mucknál megvalósulhat. A pályázat sikeres visszaigazolása megtörtént így hamarosan indulhat a közbeszerzési eljárás is, amely után már a nyáron megkezdődhetnek a kivitelezési munkák mind a két helyszínen. De nézzük mikről is van szó konkrétan az mellett, hogy a megvalósítások célja, hogy a TAEG Zrt.  a Soproni Parkerdő élővilágát minél hitelesebben, testközelben tudja majd bemutatni a természetkedvelő családoknak.

A Károly-magaslat mellett kerül megvalósításra a Lombkorona-tanösvény, amely egy olyan projekt, ami hazánkban még nagyon kevés helyen valósulhatott meg.  Ez tulajdonképpen egy önálló cölöplábakon álló építmény ami a fák között halad. A magaslatban elhelyezkedő tanösvény mellé a fákra mesterséges odúkat helyeznek majd ki, amely által így viszonylag közelről szemügyre lehet venni a madarak és a kisemlősök életét.  A létesítmény a tervek szerint egy beléptető kapus zárt rendszerként fog működni, amely azt is meghatározza majd többek közt, hogy egyszerre hányan mehetnek fel a faszerkezetre. A tervek szerint az építmény első szakasza nyolcméteres magasságban halad majd és a tölgyes erdő lombkoronaszintjébe enged bepillantást, majd a második szakaszban egészen 14 méterig emelkedik amely így egy magasabb, elegyes fenyőállományban ér véget, fantasztikus kilátást is nyújtva a parkerdő világába.

A mucki Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont projekt összességében három egységből fog összeállni, amelynek első eleme egy nagy fogadóépület megvalósítása büfével, vizesblokkal és egy nagy oktatóteremmel, amely által még nagyobb teret kap majd az oktatás a Kőhalmy Vadászház foglalkozásai mellett.   A második elem egy vadaspark létrehozása, ahol a Magyarországon vadászható összes nagy- illetve néhány apróvadfaj is bemutatásra kerülhet.  Harmadik egységként a gyermekek részére  kialakítanak egy állatsimogatót is, amely által természetes közelségbe kerülhetnek a lurkók az állatokkal.

 

 

 

cyberpress.hu

 

 

Hirdetés:

2 Visszajelzés - Hivatkozás

  1. Új erdei látogatóközpont, vadaspark és egy cölöpökön álló lombkorona-tanösvény a Soproni Parkerdőben - Erdőzúgás Magazin
  2. Ilyen lesz a Mucki Vadaspark - Erdőzúgás Magazin