Sopron és egy kis plusz...

Tartalmas és hosszú volt a soproni lakossági fórum

Hétfő késődélután lakossági fórumra várta az érdeklődőket Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, abból a célból, hogy megtekinthesse és véleményezhesse a polgárság az elmúlt napokban a sajtó által ismertetett terveket. Szám szerint négy különálló objektumról eshet szó, elsőként az Árpád utcai parkolóház ezt követve a Paprét és a Széchenyi tér, végül pedig a Bella János utcában létesíteni kívánt óvoda tervével kapcsolatban tehettek fel kérdéseket a megjelent soproniak. A látványterveket és azok részletesebb magyarázatát már a Városfejlesztési Tanácsülés beszámolójában megírtuk, így az esti órákig is eltartó lakossági fórum során elhangzottakon marad a hangsúly.

cyber (Medium)

fotó: cyberpress.hua

A KÖZTI Zrt., az Árpád utcai (volt mentőállomás területe) parkolóház építésének tervezője ismertette a projektet, majd következtek a lakossági kérdések. Fontos felvetés volt a soproniak részéről, hogy vajon vásárolható lesz-e kedvezményes parkolójegy esetleg bérlet, amire elhangzott hogy igen, hasonló terv van az elképzelésekben, mint a mélygarázsnál bevált módszer. Ha pedig mélygarázs, akkor hozzászólásként hangzott el, hogy ott nagyon keskenyek a parkolók, itt vajon lesz-e változás. Ismét megnyugtató válasz érkezett, itt 2,7 méter széles lesz egy kocsibeálló. Az illemhellyel kapcsolatban is volt felvetés, mégpedig az, hogy ha itt úgy is lesz, akkor nem szüntethető-e meg a nagy OTP előtti “betonbudi”, azonban a mosoly és némi taps után megtudtuk, hogy nem, arra is szükség van, azonban annak a külsejét hamarosan feldobják várhatóan valami zöld növényzettel, így esztétikusabb lesz. Volt aki napelemeket képzelne el az új parkolóház tetejére, hogy ez legyen az épület energiaforrása, azonban ez nincs a tervekben, mert nyereséges lesz így is a projekt üzemeltetése valamint ez egy energiatakarékos épület lesz, így semmi nem indokolja azt a jelenleg még drága “extra” beruházást.

lakossagi0306_01

park (Medium)

cyberpress.hu

 

A Paprét revitalizációjának tervezői, akik egyébként a számos díjat elnyert Várkerületet is megálmodó Geum és Hetedik Műterem építészirodák mindenkit megnyugtattak abban, hogy a platánfák természetesen maradnak, hiszen azok is a tér történelméhez tartoznak, meghatározzák annak a fő közlekedési irányát. A varjakkal is gond van, hangzott el lakossági felvetésként, hiszen szinte élvezhetetlen a park a folyamatos “bombázások” miatt. Megtudtuk, hogy ez egy ismert probléma, azonban ezek a madarak védettek, így hatóságilag nincs engedély arra, hogy bármit is tegyenek ellenük. A jelenleg is ott parkoló buszokkal is gond van – hangzott el – hiszen több esetben értelmetlenül járatják a motort és ezáltal folyamatosan károsítják a környezetet a kipufogógázzal. Ezt kivizsgálják és gyakoribb ellenőrzést fognak tartani a parkolóban a közterületfelügyelők illetve a rendőrség tagjai a tervek szerint.

 

lakossagi0306 (7)

A Paprét 1831-en és a tanulmányterven

lakossagi0306 (6)

 

Széchenyi tér revitalizációjának tervezői (szintén a korábban említett kettős), szakmai ismertetése után itt is jöttek a kérdések. Egy korábbi felvetés, miszerint körforgalmakat kellene telepíteni a térre, nem nyert hangszórót, hiszen mint kiderült nincs rá elég hely, képtelenség lenne normálisan kialakítani azoknak a helyet. Többen a fákat féltik, hiszen a terveken is látszik, hogy átültetésre kerülne sok fa, azonban vannak olyanok, melyeket lehetetlen átültetni. Igaz, valóban cirka 10 fa kerül majd véglegesen eltávolításra, azonban ezt is ellensúlyozva 44 darab új fa kerül majd telepítésre. Új közvilágítást is kap majd a tér, de lesz szökőkút és vizijáték, valamint köztéri padok is barátságosabbá teszik majd a teret. A tér két szélén mint kiderült a várkerületi burkolat díszíti majd a közteret, míg belül a szigeten 5×5-ös kiskockakő burkolat lesz. Az ’56-os emlékmű várhatóan áthelyezésre kerül, nagy vonalakban körülbelül a mostani “nagyposta” és Liszt Központ közötti aszfaltcsík helyére.

 

lakossagi0306 (2)
lakossagi0306 (5)
lakossagi0306 (4)
lakossagi0306 (3)

A Balfi – Bella Lajos utca kereszteződésében építeni kívánt óvoda terveit az arc. iroda mutatta be, mely során arra a felmerült kérdésre, hogy ezáltal nem lesz-e még jobban túlterhelt a Balfi utca forgalma, megnyugtattak mindenkit, hogy az előzetes felmérések szerint nem. Volt még egy olyan kérdés is, hogy vajon megfelelő-e az épület tájolása a napsütés miatt, azonban kiderült hogy a csoportszobák felőli oldalon, ahol nagy ablakok lesznek a jelenlegi tájolás szerint kora délutánig sütni fog a nap, ami teljesen ideális, hiszen ezt is figyelembe vették a tervezés során.

Ami pedig a legfontosabb, hogy határidők tekintetében mindez mikor valósulhat meg, arra Dr. Fodor Tamás polgármester akképpen válaszolt, hogy akár holnapután, vagyis minél előbb megindulhat a kivitelezés. Ez az óvoda kapcsán azt jelenti, hogy 2018-ban már el is készül az oviépület, amit a srácok birtokba vehetnek.

lakossagi0306 (1)
lakossagi0306 (8)

 

Előzmények:

cyberpress.hu

Hirdetés:

1 Visszajelzés - Hivatkozás

  1. Valaki úgy gondolta, hogy kényelmetlen a papréti padok ezért kitett egy kanapét … | Cyberpress