Sopron és egy kis plusz...

Szomorú évforduló: 73 éve ezen a napon érte szőnyegbombázás Sopront

1944. december 6-án, egy szerdai napon érte a várost az első amerikai szőnyegbombázás. Ekkor már alig volt olyan célpont az ország területén, amit ne bombázott volna az angolszász légierő. Sopron menekültekkel felduzzadt lakossága mégis abba a hamis illúzióba ringatta önmagát, hogy ezt a vidéki iskolavárost, kedvelt üdülőhelyet meg fogják kímélni a bombák. A város azonban nem kerülhette el a sorsát, hiszen a pusztító bombázás után még több alkalommal is érte légitámadás Sopront.

fotó: internet

A Szálasi-kormány fővárosból történő evakuálását követően Sopronba tette át székhelyét. December 6-án 10 órától összeültek a jelenlévő országgyűlési képviselők és a kormány tagjai a városháza nagytermébe. Akár ez az esemény is összefüggésbe hozható azzal, hogy az amerikai légierő bombázói miért ezen a napon intézték első támadásukat Sopron ellen. 39 db B-24-es bombázó 11 óra 23 perckor érkezett a város fölé és célba vették a városházát, valamint a pályaudvarokat. A kioldott mennyiség 95 tonnányi bombát jelentett.

fotó: printerest.com

 

A városházát nem találták el, a neki szánt bombák a Szt. György utca 1., 2., 3., 4., 6. és 7. sz. házak egyes részeit döntötték romba. A pályaudvarokat azonban meglehetősen pontosan eltalálták. Ezeknek környékét úgyszólván teljesen elpusztították és mindazokat az épületeket is, amelyekben a megszálló német csapatoknak hadifontosságú raktáraik vagy megfigyelő állomásaik voltak.

 

fotó: printerest.com

fotó: printerest.com

 

A sopkal.hu így idézi fel az akkori eseményeket:

Légitámadás a város ellen. Aznap délelőtt fél 10-kor szólaltak meg a szirénák 11 óra körül kezdődött meg a bombázás, A folytonos repülőgépzúgásba furcsa sivító hang vegyült, hullani kezdtek a bombák. A Borsmonostori utcába hat bomba csapódott. A pályaudvarokra zuhant a legtöbb, 78 darab 500 és 1000 kilós bomba. A légitámadás kegyetlen vésővel átszabta a belvárost is. A Szent György utcában hét ház dőlt romba, eltűnt a Templom utcai zsinagóga, a Fegyvertár utca egyes épületeiből kémények meredtek az égnek. A Várkerület nyugati oldalán elpusztult házak mögül előbukkant a középkori nagy bástya íve. Az Orsolya tér súlyos károkat szenvedett, darabokra törött a tér közepén a Mária kút.

 

A soproni bombázások közel kétezer emberáldozatot követeltek Sopronban, akikre a városvezetés minden esztendőben a Deák téri emlékműnél koszorúzással és főhajtással emlékezik, de sokan kilátogatnak a sopronbánfalvi Hősi Temetőbe is az emlékezés gyertyáit meggyújtani.

fotó: Leczovics Zsolt / cyberpress.hu archívum

fotó: Leczovics Zsolt / cyberpress.hu archívum

fotó: Leczovics Zsolt / cyberpress.hu archívum

fotó: Leczovics Zsolt / cyberpress.hu archívum

Hirdetés: