Sopron a szerelmünk...

Szeplőtelen fogantatás ünnepe Sopronban

Ünnepi szentmisére, gyertyás körmenetre majd a Mária oszlop megáldására és megkoszorúzása várják mindazokat, akik Sopronban a Szeplőtelen Fogantatás Ünnepén szeretnének részt venni.  Az idei esztendőben 2017. 10.07.-én 18.30-ra várják a híveket a Domonkos templomba, ahol a szentmise után – várhatóan – 19.00 órától indul a gyertyás körmenet a Mária oszlophoz, ahol Dr. Veres András a Győri Egyházmegye püspöke áldja és koszorúzza meg a szobrot.

 

DECEMBER 8. – SZŰZ MÁRIA SZEPLŐTELEN FOGANTATÁSA

Latinul Immaculata Conceptio, régi nevén „Asszonyunk Máriának foganata”. Ez az ünnep nem Mária szűzi anyaságáról emlékezik meg, mint sokan hiszik. Az elnevezés arra utal, hogy Mária már Anna méhében való fogantatásától ment volt az egész emberiséget terhelő eredendő bűntől. Az ünnep értelme felől időpontja (dec. 8.) is egyértelműen eligazít. December 8-ától szeptember 8-áig, Mária születésnapjáig (Kisasszony napja) kerek 9 hónap telik el.

A középkor derekán már teljes virágában pompázó doktrína értelmében, mely dogmatikus hittétellé azonban csak meglehetősen későn, 1854-ben vált IX. Pius intézkedése nyomán, Mária az idők kezdetén kiválasztatott arra, hogy Krisztus megtestesülésének edénye legyen, s éppen ezért szeplőtelennek kellett lennie, az eredendő bűntől szabadnak, amit a tan terjesztői úgy racionalizáltak, hogy Mária nem érzéki vágyban fogant. (Említésre érdemes, hogy nyugati hagyományok szerint az ünnep szerzője egy magyar királyi vérből származó pap lett volna.)

forrás: oszk.hu

 

 

cyberpress.hu archívum / fotó: Leczovics Zsolt

cyberpress.hu archívum 2016 / fotó: Leczovics Zsolt

cyberpress.hu archívum 2016 / fotó: Leczovics Zsolt

cyberpress.hu archívum 2016 / fotó: Leczovics Zsolt

Hirdetés: