Soproni hírek civilektől...

Soproniak is tiltakoztak Budapesten a “rabszolgatörvény” ellen!

Hétfőtől kezdődnek az országos útlezárások a rabszolgatörvény bevezetésének tiltakozása jegyében, amelyeknek első helyszínei Győr és Pécs városa lesz.

A szakszervezetek a munkakörülmények javítását követelik és a kormány által tervezett munka törvénykönyvének módosításainak azonnali visszavonását követelik. – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a törvénymódosítás elleni demonstráción szombaton Budapesten, ahol országos útlezárásokat helyezett kilátásba, melyek hétfőn már kezdetüket is veszik. 

Tüntetők vonulnak  Budapesten. Budapest, 2018. december 8. / fotó: atv.hu

Az előzményekről dióhéjban talán annyit, hogy Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf egyéni indítványként terjesztették be a Munka Törvénykönyvének módosítását. A javaslat szerint évente akár 400 óra rendkívüli munkát is elrendelhetnének a munkáltatók a mostani 250 helyett. A szabály arra is kitérne, hogy a heti munkaidő – 12 hónap átlagában – nem lépheti át a 48 órát. A munkaidőkeretet pedig a jelenlegi 12 helyett pedig 36 hónapra módosítanák. A javaslatról szerdán szavaz majd az országgyűlés.

Erre az előterjesztésre válaszként demonstrációt szerveztek Budapesten, amelyen részt vett többek közt a Vasas Szakszervezeti Szövetség, a VDSZ, az Audi Hungária Szakszervezet és a pedagógusok szakszervezete is. A tüntetők között feltűnt Tóth Bertalan az MSZP elnöke, Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke és az LMP képviselői is.  Soproni részről is voltak a helyszínen, hiszen Póczik Roland az MSZP soproni szervezetének elnöke és Jakál Adrienn, a Párbeszéd soproni szervezetének elnöke, aki nem mellesleg önkormányzati képviselő is kiállt a szakszervezetek álláspontja mellett és a helyszínen vonult a tömeggel.

A soproni MSZP-Párbeszéd közösen kiáll a rabszolgatörvény ellen. / fotó: Jakál Adrienn facebook

A beszédek során Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség  elnöke beszédében kitért arra is, hogy  2019. január 1-jétől két számjegyű béremelést akarnak és azt, hogy visszaadják a cafeteria megszüntetett elemeit a dolgozóknak. A törvénytervezetre utalva azt mondta, hogy “Nincs tovább!”, véleménye szerint ez a törvény nem működhet, nem engedik alkalmazni, és ha kell gyárról gyárra fognak megharcolni az igazukért.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség által szervezett tiltakozó akción a szövetség elnöke azt is bejelentette, hogy a munkaidőkeret emelését és a túlmunkaórák számának jelentős növelését tartalmazó törvénytervezet mielőbbi visszavonása érdekében a munkavállalói érdekképviselet hétfőtől országos útlezárásokat szervez, amelyek  Győrben és Pécs városában kezdődnek.

A szombati budapesti demonstráció hivatalos lezárása után a tüntetők a Kossuth térre vonultak, ahol  rendőrsorfal várta őket, majd kisebb csetepaté után azon áttörve bejutottak a térre, ahol  kormányellenes jelszavakat skandáltak, majd hazamentek.

 

Tüntetők a Kossuth téren – Budapest, 2018. december 8. / fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Bejegyzésünk az atv.hu beszámolója nyomán készült. 

Hirdetés: