Sopron és egy kis plusz...

Rendszámot és parkolóhelyet kapnak a járókeretek a bécsi bérházakban

A szigorú tűzvédelmi előírások miatt csak speciálisan kialakított helyen tárolhatók a kerekes járókeretek a bécsi bérházakban. A rollátor-parkolóhelyet az önkormányzatnál kell kérvényezni, aki megkapja, annak rendszám is kerül a járókeretére.

 

Die feuerpolizeilich genehmigten Rollator-Abstellplätze haben eigene Nummernschilder. Damit wird ausgewiesen, dass diese ausschließlich von der/dem InhaberIn des Nummernschilds genutzt werden dürfen.

Copyright fotó: Schaub-Walzer / PID

A bécsi önkormányzati lakások idős lakói közül egyre többnek van szüksége valamilyen járássegítő eszközre a napi útjai során, ezt azonban nem mindegyikük tudja a lakásában tárolni. Mivel a szigorú tűzvédelmi előírások miatt a folyosókon, lépcsőházakban sem maradhatnak a rollátorok, a bécsi önkormányzat lakhatásért felelős ügyosztálya, a Wiener Wohnen újszerű megoldást dolgozott ki a problémára.

Ennek lényege, hogy miután az érintett lakó – ingyen – kérvényezte a rollátor-parkolóhely kialakítását az épületben, a Wiener Wohnen a bérlővel együtt keres helyet a járássegítő eszköz tárolására. Erre rendszerint a folyosón lévő falfülke vagy a postaládák alatti hely a legalkalmasabb. A parkoló kijelölésekor az a legfontosabb szempont, hogy ne legyen útban a többi lakó számára, és ne zárja el a menekülési útvonalat. Mivel a rollátorok elgurulhatnak, a falba egy kampó is kerül, amihez rögzíteni lehet őket. Hogy mások ne foglalhassák el a parkolót, a kerekes járókeretre rendszám kerül, amelyet feltüntetnek a parkolónál is.

Amennyiben az épületben egyáltalán nem lehet, vagy már nem lehet több rollátor-parkolóhelyet kialakítani, alternatív tárolási lehetőséget hoznak létre a lépcsőház közvetlen közelében, például járókeret-tároló formájában, amely zárható és ellenáll az időjárás viszontagságainak is.

“Nagyon fontos számomra, hogy az idős lakók is jól érezzék magukat az önkormányzati bérlakásaikban. Éppen ezért a Wiener Wohnen nagy hangsúlyt fektet az akadályok megszüntetésére. Reméljük, hogy a rollátor-parkolóhelyek ingyenes kialakítása is megkönnyíti kicsit az idős lakóink mindennapjait.” – mondta Michael Ludwig lakásépítésért felelős városi tanácsnok.

 

E-PRBécs, 2017.02.08.

cyberpress.hu

Hirdetés: