Minden, ami helyi hír...

Orbán Viktor Sopronban kötött együttműködési megállapodást

Városunkba látogatott Orbán Viktor miniszterelnök, azzal a kiemelt céllal, hogy az országban elsőként – A „Modern Városok” projekt keretein belül – együttműködési megállapodást írjon alá Dr. Fodor Tamás polgármesterrel.

A hosszas zártkörű tárgyalás után, a nyilvános esemény a megállapodás aláírásával kezdődött, majd Dr. Fodor Tamás polgármester köszöntötte elsőként a megjelenteket, majd kiemelte, hogy megtiszteltetés, hogy Sopron legújabb kori történetében többször is köszönheti a város Orbán Viktor miniszterelnököt. A látogatással kapcsolatban megjegyezte, hogy a mai tárgyalás és a közös megállapodás, a modern Sopron jövőjét hosszú távon fogja biztosítani. Olyan fontos volt ez a pillanat, mint amilyen a hitel átvállalása volt.

Ezt követően Orbán Viktor köszöntötte a meghívottakat, majd kitért a megállapodásra lényegi részleteire is. Elmondta, hogy míg 2010-ben az volt a legfontosabb feladat, hogy elkerülje az ország az összeomlást, majd el kellett érni azt, hogy a saját lábára álljon Magyarország. Most viszont egy új ponthoz érkezett a fejlődés, mégpedig ahhoz hogy a vidéki Magyarország legyen fejlesztve, mégpedig úgy, hogy a döntéseket ne Budapesten, egy íróasztal mellett hozzák meg. A vidéki Magyarország fejlesztésnek kulcsa a vidéki városok és falvak fejlődése. Fontos a mezőgazdaság és fontosak a mezőgazdasági települések is, de minden csak akkor tud talpon maradni, ha azokat fejlesztik. A következő hetekben felkeresik a további 22 megyei jogú várost is és a fejlesztésekkel kapcsolatban fognak tárgyalásokat folytatni illetve megállapodásokat kötni.

A „Modern Városok” projekt keretein belül a miniszterelnök útja a leghűségesebb városba vezetett a leghűségesebb polgárokhoz.

A „Modern Sopronért” megállapodás három fő témaköre:

– Az M85-ös gyorsforgalmi út építése
– A barokk belváros fejlesztések
– A Fertő tavi turizmus fejlesztések

Az M85-ös gyorsforgalmi út építésével a kormányfő megjegyezte:

„A közlekedés kiemelten fontos, de tudni kell, hogy ezen a szakaszon a gyorsforgalmi építését nem támogatja az Európai Unió. A fejlesztéssel kapcsolatban a százmilliárd forintos bekerülési összeget a magyar adófizetők pénzéből kell fizetni. Azonban fontos cél, hogy ez a fejlesztés még ebben a kormányzati ciklusban be legyen fejezve. A bürokratákkal még vita van abban, hogy Sopron esetében ez elérhető-e addig, vagy csak 2020-ig. Én azonban azt mondom, 2018-ig végezni kell!”

Sopron belvárosával kapcsolatban:

A belváros felújításával kapcsolatban a tervezésbe jó lenne, ha a város polgárait is bevonnák. Sopron történelmi, barokk belvárosa gyönyörű és mondhatni már egyedülálló az országban.

A Fertő tavi turizmus:

Fontos kiemelni a Fertő tó és környékének fejlesztését olyan szinten, hogy ha átlépi valaki Ausztria felől a határt, az ne érzékeljen színvonalcsökkenést.

A kiemelt témákon kívül Orbán Viktor kitért egyéb témakörökre is, melyek szintén fontosak:

• A Lövérek turisztikai fejlesztése

• Állami innovációs park létrehozása

Sopronban termelő, gazdasági egységre is szükség van. Csak a turizmusból nem lehet megélni. Igaz, most sokan átjárnak dolgozni Ausztriába, ugyanakkor ez sem tarthat örökké. Éppen ezért szükség van a modern iparra is. Ezt a cél szolgálja az állami innovatív park – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kitért az ukrajnai helyzetre is, illetve a kárpátaljai magyarok helyzetére. Elmondta, hogy az ott élők érdekében arra kérte Sopron polgármesterét, hogy a város mentoráljon egy ottani falut és lehetőségeihez mérten segítsen az ott élők nehéz helyzetén. Erre fogja kérni a többi polgármestert is, hiszen fontos hogy segítsünk a bajba jutott kárpátaljai magyarokon. Ezt a kérést Dr. Fodor Tamás pozitívan fogadta, amit a miniszterelnök megköszönt.

A hivatalos eseményt követően Orbán Viktor kilátogatott a Fő térre is, ahol sokan várták, és közvetlen hangulatban több sopronival is szívélyesen elbeszélgetett.

Információink szerint a miniszterelnök és küldöttsége többek közt meglátogatta a fertőrákosi barlangszínházat is illetve járt a Storno házban és a Széchenyi téren is.

L.L.ZS.

Hirdetés:

1 Visszajelzés - Hivatkozás

  1. Égess mint a nap, lobbanj mint a tűz! – befejeződött a Modern Városok Program orszájárása | Cyberpress