Minden, ami helyi hír...

Kodály Zoltánt ünnepli a soproni Kórus Spontánusz

A kórusmuzsika jegyében telik majd június utolsó hétvégéje Sopronban. A Kórus Spontánusz vegyes kar június 23-án 18 órától a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kara aulájában emlékhangversennyel ünnepli a magyar kóruskultúrát és a zenepedagógiát forradalmasító Kodály Zoltánt születése 125 és halálának 50. évfordulója alkalmából. A koncert mellett önfejlesztést is tartogat a kórus számára a hétvége: június 22-től négy napon át ifjú karnagyokat látnak vendégül az énekesek, akik Kocsis-Holper Zoltán útmutatásait követve fejleszthetik technikai tudásukat és vezetői készségeiket.

fotó: Máthé András

– Az emlékhangverseny három téma köré épül – mondja Kocsis-Holper Zoltán, a Kórus Spontánusz karvezetője. – Kodály Zoltán szakrális ihletésű művei mellett bemutatjuk költői oldalát is, de természetesen a méltán népszerű, népzenei hatású kompozíciók sem maradhatnak el.

Az emlékkoncerten, amely a 60. Soproni Ünnepi Hetek programsorozatának is része, ritkán hallható Kodály-darabok is elhangoznak: A Békesség-óhajtás, 1801-es esztendő és a 121. genfi zsoltár szövegére írt, Téged az Úr megőrizzen című kompozíciót is bemutatja a kórus, emellett Kocsis-Holper Zoltán a darabok keletkezéséről és a Kodály-koncepcióról is beszél majd.

A koncertre a Spontánusz korábbi tagjait és a városi kórusok énekeseit is meginvitálta. A velük kiegészülő összkar előadásában Kodály Mátrai képek című darabja csendül fel, amelyet északmagyarországi népdalok ihlettek.

A hangverseny a vokális művek mellett Kodály hangszeres életművéből is válogat: az Adagio-t és az Epigrammák című ciklus részleteit Nezvald Anett hegedűn és Horváth Ábel zongorán adja majd elő.

2017-ben a kórus Kodály-emlékhangversenye köré épül az immár harmadik alkalommal meghirdetett Avizó Karvezetőkurzus is. Június 22-25. között az ország minden szegletéből származó, pályakezdő és már gyakorlott karnagyok gyűlnek össze Sopronba, hogy Kocsis-Holper Zoltán és a Kórus Spontánusz műhelyében fejlesszék magukat.

A kurzus repertoárján a Kodály-művek mellett Goudimel, Mendelssohn és Whitacre darabjai is szerepelnek. Idén először soproni kötődésű szerző, Gárdonyi Zoltán egy darabjával is dolgozhatnak a kurzus résztvevői. A karnagyok technikájuk fejlesztésén kívül kommunikációs és hangképzési módszereket is tanulhatnak, munkájukról pedig folyamatos visszajelzést kapnak majd a kórustagoktól is. A kurzust bemutatókoncert zárja majd június 25-én 15 órától a soproni református templomban.

A Kodály-emlékhangversenyre belépőjegyek: 1900, 1400 (diák, nyugdíjas) és 5900 (családi 2+2) forintos áron kaphatók. A jegyek az Avizó kurzus zárókoncertjére is érvényesek – utóbbira a belépőjegy egységesen 900 forintba kerül.

Jegyek mindkét koncertre kaphatók elővételben június 14-e délutánjától a soproni Cédrus Könyvesboltban.

 A Kórus Spontánuszról:

A Kórus Spontánusz 2001-ben alakult abból a célból, hogy karácsony közeledtével utcai énekléssel örvendeztesse meg a járókelőket. Ebből a baráti kezdeményezésből egy immár tizenöt éve működő együttessé nőtte ki magát, mely 2005-ben egyesületi formát is öltött. A kórust a kezdetektől Kocsis-Holper Zoltán vezeti. Bárkinek és bárhol énekel ez a fiatalokból álló kórus, ahol szívesen hallgatják: a koncertterem elegáns közönsége vagy egy óvodai csoport előtti fellépés ugyanúgy megmérettetés és örömforrás. A kórus rendszeres résztvevője az Énekel az ország projektnek. Kipróbálták magukat nemzetközi mezőnyben is: 2008 nyarán az 5. Kórusolimpián (World Choir Games) Grazban arany- és ezüstdiplomás helyezéseket értek el. 2012 novemberében pedig a kétszeres Grammy-díjas Vance George vezényletével adtak nagy sikerű koncertet. A kórus 2014-ben a 8. Kórusolimpián ismét arany és ezüst minősítést szerzett a lettországi Rigában. 2016-ban, a Bartók Béla XXVII. Nemzetközi Kórusverseny kamarakórus kategóriájában harmadik díjat nyertek, a vegyes kari kategóriában pedig hatodik helyezést értek el. A versenydíj mellett Kocsis-Holper Zoltánnak és a Kórus Spontánusznak ítélte oda a művészeti bizottság az Editio Musica zenei kiadó különdíját egy magyar zeneszerző művének kiemelkedő megszólaltatásáért. Az énekkar tagjai hétről hétre bizonyítják a szombati próbák során, hogy a tanulás vagy a munka mellett van még helye a közös muzsikálásnak is.

 

Bővebben: http://spontanusz.hu/ | http://fb.com/spontanusz | http://youtube.com/korusspontanusz

 

cyberpress.hu

Hirdetés: