Sopron város független médiaportálja

Kinyílt egy napra a Soproni Zsinagóga kapuja ( képek+extra videó )

A Soproni Magyar-Izraeli Baráti Kör szervezésében megvalósult programra 2017.09.16-án szombaton került sor, amely szorosan kapcsolódott a Kulturális Örökség Napjai 2017 – Aranykorok öröksége országos eseménysorozathoz. Ennek köszönhetően egy napra kinyílt a Soproni Zsinagóga kapuja, ahol az érkezőket elsőként Stubenvoll András, a Soproni Magyar-Izraeli Baráti Kör elnöke köszöntötte.

Ezt követően Barcza Attila tanácsnok, önkormányzati képviselő köszöntője hangzott el, aki ünnepi gondolataiban kiemelte, hogy Sopron évszázadok óta a sokszínű kultúrák találkozóhelye és azok értékeinek hordozója, amelyben a papréti ortodox zsinagóga is, Sopron történelmi múltjának és értékeinek szerves részét képezi. Hozzátette, hogy ma amikor egy különleges program részeként egy érdekes előadás és zenei koncert részesei lehetünk, nem feledhetjük el a vészkorszakban a soproni zsidó közösség szenvedéseit, akik a város hűséges polgárai voltak, nekünk pedig kötelességünk hűségesen emlékezni rájuk. Most egy olyan épületben állunk – tette hozzá – amely a nemzeti kulturális örökségünk része, de jelenlegi állapota nem tükrözi egykori szépségét, jelentőségét. Volt időszak, amikor a puszta fennmaradása is kétséges volt. A felújítás tervezett költségei több száz millió forint nagyságrendűek, mégis bízunk benne, hogy lehetőség lesz rá, hogy a műemlék építészetileg megújuljon és ismét Sopron életének szerves részévé váljon. Mindezek mellett azonban most egy tartalmas, szép és emlékezetes estét kívát a résztvevőknek a képviselő.

A program folytatásaként Dr. Tárkányi Sándor, okleveles építész gazdagon, sok képpel illusztrált előadását hallgathatta meg a szépszámú résztvevő, aki az épület részletes történelme és bemutatása mellett, a soproni zsidóság életét is felidézte.

A program zárásaként a TZOMET BAND “Jeruzsálemtől Jeruzsálemig” című koncertje zárta, akik ismét lenyűgöző előadással lepték meg a közönséget.

Mint az megtudtuk, a szervezők és a résztvevők azért viseltek nemzeti színű szalagot az eseményen, mert ezzel kívántak tisztelegni és emlékeztetni arra, hogy amikor a papréti zsinagóga 1891-ben elkészült, akkor azon a napon szintén nemzeti színű szalagot viseltek a átadó ünnepségen résztvevők.

 

fotók: Leczovics Zsolt

 

Soproni zsinagóga – abandoned synagogue Sopron

A soproni ortodox zsinagóga a Papréten található, 1891-ben épült. A második világháborút követően állaga folyamatosan romlott. Elhagyatott soproni helyeket felfedező Youtube csatorna vagyunk. Az urban exploration jelentése városi felfedezés, elhagyatott, elfeledett épületek keresünk fel és dokumentáljuk mozgóképen a nyilvánosság számára. Szeretnénk megmutatni azt, amit az utcáról már nem lehet látni.

 

Pár korábbi kép a zsinagógából ( cyberpress.hu archívum ) :

Hirdetés:

1 Visszajelzés - Hivatkozás

  1. Vasárnap kinyílik a Soproni Zsinagóga kapuja! | Cyberpress