Soproni hírek civilektől...

Jó tanácsok: Klímaberendezés gazdaságosan és egészségesen!

Mint minden, a légkondicionáló is csak akkor jelent előnyt, ha okosan használjuk. Ugyan még javában fűtünk a klímaberendezésekkel, de már most gondoljunk a nyári meleg napokra. Íme, néhány hasznos jó tanács, hogy elkerüljük a káros következményeket és akár spóroljunk is.

climatiseur-mural_1536x1146_social_network_image

illusztráció / forrás: internet

 

Klímát! De milyet?

A beszerzésnél mindenképpen ügyelnünk kell arra, hogy a hűteni kívánt helyiség nagyságának megfelelő teljesítményű klímát válasszunk. Ha túl kicsi a teljesítmény, akkor aránytalanul sokat fogyaszt majd a gép, mert folyamatosan működnie kell. Ha pedig túl nagy teljesítményűt választunk, az a vásárlásnál is pluszköltséget jelent, nem is beszélve a magas üzemeltetési kiadásokról, ami egyáltalán nem pénztárcabarát.

 

Csak egészségesen…

A telepítést mindenképpen szakember végezze – mondja Németh Lajos a Németh Villamossági Kft. ügyvezetője – ugyanis helyesen kell megválasztani a beltéri egység helyét. A nagy múltú soproni vállalkozás villanyszerelés mellett foglalkozik még napkollektoros fűtéssel, lakossági klímaberendezés szerelésével és tisztításával is.  A tulajdonos kiemelte: ügyelni kell arra, hogy a beltéri egység olyan helyre ne kerüljön, ahol huzamosabb ideig közvetlenül ránk tudja fújni a hideg levegőt, mert ez a legrövidebb út, amely “Tüdő Gyulához” vezethet. A hőmérsékletet mindig úgy állítsuk be, hogy maximum 6-8 fok különbség legyen a külső és a belső hőmérséklet között.

Klimaanlage-mama_mia-Shutterstock.com_

illusztráció / forrás: internet

 

Szellőztetni a klíma mellett is kell!

Ne feledjük: a légkondicionálók nem friss levegőt juttatnak a szobába, hanem a benti levegőt hűtik le, melegítik, és keringetik. Ezért nagyon fontos a klimatizált helyiség rendszeres szellőztetése is. Érdemesebb a hűvösebb, éjszakai vagy hajnali órákban felfrissíteni a levegőt, de ha ez kevés, akkor napközben is lehet szellőztetni.

 

Fontos a karbantartás!

Németh Lajos hangsúlyozza, a klímaberendezések karbantartásának/tisztításának fontosságát, ugyanis ennek elhanyagolása komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magában. A klíma jelentős mennyiségű port, atkát szűr ki a helyiség levegőjéből a működése közben. A belső egység elpárologtatója rendszeres fertőtlenítése nélkül fertőző réteget hozhat létre a klíma hőcserélőjén a cseppvíztálcában és az elvezetőcsőben. A karbantartás során ezt megelőzhetjük, illetve eltávolíthatjuk egy vegyszeres kezeléssel. A kültéri egység szervizelése a hőcserélőn a nagy mennyiségű lerakódott por miatt szükséges, ami rontja a klíma hatásfokát és jelentősen csökkenti az élettartamát is.

 

A Németh Villamossági Kft. tulajdonosa azt tanácsolja, hogy aki élne a klímaberendezés által nyújtott előnyökkel, már most keressen fel szakembert, mert a nyári szezonban könnyen hosszú, akár több hónapos várakozás is megelőzheti a szerelést.

 

Hirdetés: